ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολονύχτιο θρίλερ για την εποπτεία των τραπεζών

Ολονύχτιο θρίλερ για την εποπτεία των τραπεζών

Σκληρή και ολονύκτια είναι η διαπραγμάτευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ.

Και αυτό διότι υπάρχει η πίεση ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με κάποιου είδους συμβιβασμό, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος το ζήτημα της αποκαλούμενης τραπεζικής ενοποίησης, να «μολύνει» την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη.

Η συνάντηση που άρχισε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης συνεχίστηκε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Η ολομέλεια κάπου εκεί διακόπηκε για αρκετές ώρες, ώστε να γίνουν δυνατές οι διμερείς συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών.

Η δημιουργία μιας κοινής εποπτείας των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με την υποστήριξη των εθνικών εποπτικών αρχών, είναι το πρώτο βήμα της τραπεζικής ένωσης μιας διαδικασίας επιθυμητής από τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι προσπαθούν να αποτρέψουν περαιτέρω κρίσεις στην Ευρώπη.

Όμως ο χρόνος μοιάζει να εξαντλείται, στην προσπάθεια να βρεθεί μια πολιτική συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, όπως σαφώς αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. Ωστόσο, αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα που οι 27 υπουργοί Οικονομικών συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για το θέμα. χωρίς να καταλήξουν στον απαιτούμενο συμβιβασμό.

Το ανοιχτό ζήτημα σκοντάφτει στη κεντρική ευρωπαϊκή σκηνή και στη διαφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας. Το Βερολίνο δεν επιθυμεί οι μικρότερες περιφερειακές τράπεζες ούτε τα ταμιευτήρια να υπάγονται στην άμεση εποπτεία της ΕΚΤ, ενώ το Παρίσι επιμένει ότι το κεντρικό ευρωπαϊκό τραπεζικό ίδρυμα με έδρα την Φρανκφούρτη έχει το δικαίωμα να εξετάζει όλες τις τράπεζες, χωρίς καμία εξαίρεση.

Την Τετάρτη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης διαφάνηκε μια τάση αισιοδοξίας. «Νομίζω ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα ότι θα καταλήξουμε σήμερα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας: «έχουμε συνεργαστεί με τους γάλλους εταίρους και φίλους μας ώστε να συντονιστούν οι θέσεις μας».

Για τον Γάλλο ομόλογό του, Πιέρ Μοσχοβισί, «οι παράμετροι των γαλλο-γερμανικών θέσεων είναι πιο κοντά από ότι ήταν».

Οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ένα συμβιβαστικό κείμενο, ενώ την Τρίτη, η Κυπριακή Προεδρία είχε προτείνει ότι η εποπτεία της ΕΚΤ να ισχύει άμεσα μόνο σε ιδρύματα πάνω από ένα ορισμένο όριο ενεργητικού, για παράδειγμα, 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Είμαι βέβαιος ότι κατά 99,9% θα υπάρξει μια συμφωνία», διαβεβαίωσε αργά το βράδυ ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή

Πάντως σε περίπτωση όπου οι υπουργοί αδυνατούν να καταλήξουν σε συμβιβαστική συμφωνία είναι ορατός ο κίνδυνος το θέμα να πάρει χρόνο στις συζητήσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων την Πέμπτη κατά τη Σύνοδο Κορυφής που υποτίθεται ότι πρέπει να αφιερωθεί στις προτάσεις του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, για την εμβάθυνση της Ένωσης των Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων.

Αλλά «όλοι συμφωνούν ότι δεν θα είχε νόημα να παραπεμφθεί το θέμα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.

Πηγή: amna