ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυτιληναίος: Πρώτος στόχος η επιβίωση

Μυτιληναίος: Πρώτος στόχος η επιβίωση

«Όλος ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα προσπαθεί να επιβιώσει. Όποιος πει το αντίθετο δεν είναι αλήθεια», δηλώνει στους Financial Times ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Σε μια από τις σπάνιες φορές που η διεθνής εφημερίδα δημοσιεύει αφιέρωμα σε ελληνική επιχείρηση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φερώνυμου ομίλου, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή αλουμινίου, τα έργα ενεργειακών κατασκευών και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνει πως οι προκλήσεις την περίοδο της οικονομικής κρίσης είναι πολλές (περαιτέρω συρρίκνωση τραπεζικών πιστώσεων, νέοι φόροι που επιβάλλουν στην Ελλάδα οι δανειστές της, πιέσεις από τους διεθνείς θεσμικούς για μετακίνηση ορισμένων δραστηριοτήτων στο εξωτερικό) και αναπόφευκτα η επιβίωση αποτελεί προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση στην Ελλάδα.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και το έκτο συνεχόμενο έτος ύφεσης, ο όμιλος Μυτιληναίου παραμένει κερδοφόρος, όπως επιβεβαιώνει και ο πρόεδρός του. Ωστόσο τα σχέδια επέκτασης έχουν εγκαταλειφθεί, καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση έχει «στεγνώσει» από τότε που η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

«Αν δεν υπήρχε αυτή η κρίση, θα είχαμε ανάπτυξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια», λέει ο κ. Μυτιληναίος. Αντί γι αυτό, προτεραιότητα έχουν οι περικοπές των δαπανών, η σφιχτή διαχείριση της ρευστότητας και οι βελτιώσεις στην αποδοτικότητα των εργοστασίων του ομίλου στην Ελλάδα: μία καθετοποιημένη μεταλλουργία αλουμινίου και τρεις σταθμοί παραγωγής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα προχωρά με δυσκολίες στον δρόμο της δραστικής λιτότητας, καθώς οι ηγέτες της ευρωζώνης συνεχίζουν να διαφωνούν για το πώς θα βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει το τεράστιο χρέος της, τονίζει στο άρθρο της η Kerin Hope των Financial Times. «Ολοκληρώσαμε το επενδυτικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας εσωτερική ρευστότητα και μειώσαμε το χρέος μέσα από την αύξηση των εσόδων μας», σχολιάζει ο κ. Μυτιληναίος.

Οι τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, έχουν διογκώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρίες σημειώνει η διεθνής εφημερίδα και προσθέτει ότι η εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας και την χαλάρωση της πιστωτικής ασφυξίας, που ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, καθυστέρησε λόγω των δύο γενικών εκλογών και συμφωνήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Οι νέοι φόροι που έχουν στόχο τον ενεργειακό κλάδο θα κοστίσουν στον όμιλο 50 εκατ. ευρώ το 2013, δηλώνει ο κ. Μυτιληναίος. Η «τρόικα» (ΕΕ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) άσκησε πιέσεις για την επιβολή ειδικών φόρων στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, την συμπαραγωγή ενέργειας και τις εκπομπές καυσαερίων, ώστε να τονώσει άμεσα τα δημόσια έσοδα και να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, ο όμιλος Μυτιληναίου κοιτάζει στο μέλλον. Θεωρεί την εμπορία φυσικού αερίου μια υποσχόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα για την εταιρία, μετά και τη συμφωνία με την Motor Oil. Μέσω της κοινής τους επιχείρησης, οι δύο όμιλοι αγοράζουν φυσικό αέριο από διεθνείς προμηθευτές σε ελκυστικές τιμές ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΔΕΠΑ.

«Η επιβίωση είναι ο πρωταρχικός στόχος μας, αλλά το μέλλον είναι ο επόμενος», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίoς. «Αργά ή γρήγορα το τέλος της κρίσης θα έρθει, και ο όμιλός μας πρέπει να έχει τοποθετηθεί σε πολύ καλή θέση για την επόμενη μέρα».