ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κούρκουλας: Πατριωτικό καθήκον η οικονομική διπλωματία

Κούρκουλας: Πατριωτικό καθήκον η οικονομική διπλωματία

Τη δέσμευση του υπουργείου Εξωτερικών για «μια αποτελεσματική οικονομική διπλωματία», η οποία στη σημερινή Ελλάδα αποτελεί «πρωταρχικό πατριωτικό καθήκον», μετέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας στους Έλληνες εξαγωγείς.

Σε χαιρετισμό, που απηύθυνε σε ημερίδα του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να ενημερωθούν οι Έλληνες εξαγωγείς, τόνισε ότι «το στοίχημα της ανάπτυξης περνάει μέσα από την εξωστρέφεια» και ότι «η οικονομική διπλωματία πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής και η αιχμή του δόρατος των διεθνών μας σχέσεων».

Η ημερίδα, με τίτλο «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών», που γίνεται δύο φορές τον χρόνο, εστιάστηκε σε έξι χώρες, τρεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία), δύο ταχύτατα αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομίες (Ρωσία, Τουρκία) και τέλος στη γειτονική ΠΓΔΜ. Σκοπός αυτής της επιλογής ήταν αφενός μεν η προσπάθεια στήριξης και διεύρυνσης των μεριδίων των ελληνικών προϊόντων σε παραδοσιακούς, κλασικούς, Ευρωπαίους πελάτες και αφετέρου η δημιουργία διαύλων εισόδου προϊόντων μας σε γρήγορα διευρυνόμενες αγορές όπου υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί (ιστορικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί).

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Εξωτερικών τους προσεχείς μήνες, είπε ο κ. Κούρκουλας, είναι η σύγκληση Μικτών Διυπουργικών Επιτροπών, που αποτελούν βασικό θεσμικό εργαλείο για την ενίσχυση των διμερών οικονομικών δεσμών, με τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία και τη Βραζιλία.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών μετέφερε την εμπειρία του από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κίνα, λέγοντας ότι «αποκόμισε ένα εξαιρετικά έντονο και ειλικρινές ενδιαφέρον εκ μέρους των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού. Η κινεζική πλευρά υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει σύντομα στη Αθήνα Γραφείο της China Development Bank, το πρώτο στην Ευρώπη, με στόχο τη μεταγενέστερη ίδρυση Τράπεζας. Είχα ιδιαίτερα ενθαρρυντικές συνομιλίες με την ηγεσία της COSCO, η οποία επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον Πειραιά, μετά τη συμφωνία με την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών Hewlett Packard και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αλλά και πέραν της σημαντικής συμφωνίας με την ΗΡ, που εξασφαλίζει τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων εμπορευμάτων μέσω Ελλάδος προς την Ευρώπη, άκουσα με ιδιαίτερη χαρά τα στρατηγικά σχέδια της COSCO για να γίνει ο Πειραιάς όχι μόνο πύλη εισόδου προς την Ευρώπη αλλά και κέντρο διανομής».

Τέλος, θεώρησε «τραγικό λάθος» ότι δεν αποδώσαμε τη δέουσα σημασία στο διογκούμενο εμπορικό μας έλλειμμα τα τελευταία χρόνια και έκλεισε δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ως προς την πορεία των εξαγωγών, οι οποίες το πρώτο εννιάμηνο του 2012 ανήλθαν στο 12%, οι εισαγωγές μειώθηκαν 13% και το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε πάνω από 35%.

Ο γγ Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπ.Εξ. (ΔΟΣ και ΑΣ) Π. Μίχαλος μίλησε για την κινητοποίηση του δικτύου των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στην υπηρεσία της εξωστρέφειας, τη συμβολή της διαδικτυακής πύλης για την οικονομική διπλωματία, προανήγγειλε ότι θα λειτουργήσει πιλοτικό πρόγραμμα στις πρεσβείες μας για τις αγορές, Κίνας, Ρωσίας, Αμπού Ντάμπι, Λονδίνου, Ουάσιγκτον- Νέα Υόρκης και κατέληξε με τη δέσμευση ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι αρωγός στην εθνική προσπάθεια που είναι κοινή για όλους και την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες.