ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις όλων των επαγγελματικών κλάδων

ΕΣΕΕ: Να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις όλων των επαγγελματικών κλάδων

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από 26% σε 15% (επί των κερδών) και η αύξηση από 10% σε 15% (στη διανομή μερίσματος) θα αποτελέσει πόλο έλξης για νέες και καινοτόμες επενδύσεις, ενώ θα ελαφρύνει τη μέση επιβάρυνση των επιχειρήσεων από 33,4% που ισχύει σήμερα στο 27% με 28%, επισημαίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε υπόμνημα για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Η ΕΣΕΕ διαφωνεί ωστόσο με την πλειοψηφία των διατάξεων του νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνει, ο φορολογικός διαχωρισμός των πολιτών με βάση την πηγή του εισοδήματός τους και όχι με βάση το ύψος του αποτελεί κατάφωρη αδικία και καταστρατηγεί κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης. Εκφράζει, επίσης, την αντίθεσή της και για τη ρύθμιση που αφορά την έκπτωση των αποδείξεων, τονίζοντας ότι αντιβαίνει στην αρχή της φορολογικής ισότητας διότι θα υπαχθούν σε αυτήν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και όχι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πρόταση της Συνομοσπονδίας είναι να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις όλων των επαγγελματικών κλάδων και όλων των φορολογουμένων κατά ένα ποσοστό από το εισόδημα και το υπόλοιπο διαθέσιμο εισόδημα να φορολογείται με βάση την υπάρχουσα φορολογική κλίμακα.

Επίσης, κατηγορεί την Πολιτεία για αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής, αν και δεν αρνείται πως το φαινόμενο βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πολλούς κλάδους της ελεύθερης επαγγελματικής δραστηριότητας. «Είναι όμως, υποστηρίζει, παράλογο να κατηγορούνται σε τακτική βάση και εσκεμμένα, οι μικρομεσαίοι έμποροι ως οι κατεξοχήν υπαίτιοι για όλα τα δεινά και τις παρατυπίες».

Τέλος, η ΕΣΕΕ δηλώνει αντίθετη με την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος από 500 ευρώ σε 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και από 300 ευρώ σε 600 ευρώ, για κάθε υποκατάστημα επιχείρησης.