ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πτώση της παραγωγής του ελληνικού μεταποιητικού τομέα

Νέα πτώση της παραγωγής του ελληνικού μεταποιητικού τομέα

Ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας εξακολούθησε να συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς η παραγωγή υποχώρησε σημαντικά εν μέσω της παρατεταμένης μείωσης των νέων παραγγελιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μηνιαίας έρευνας της Markit, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στις 41,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, από τις 41,8 τον Νοέμβριο. Ο δείκτης, ωστόσο, βρίσκεται για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών κάτω από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν τη συρρίκνωση από την επέκταση.

Σε μια προσπάθεια να προσαρμόσουν την παραγωγική τους ικανότητα στον μικρότερο φόρτο εργασίας, οι Έλληνες κατασκευαστές προχώρησαν σε νέα μείωση του προσωπικού τους. Οι τιμές χρέωσης εξακολούθησαν να μειώνονται με ταχύ ρυθμό, μολονότι οι μέσες τιμές κόστους ήταν και πάλι ενισχυμένες, με κάποιους κατασκευαστές να αναφέρουν αύξηση στις τιμές ορισμένων πρώτων υλών.

Η παραγωγή στα εργοστάσια των Ελλήνων παραγωγών μειώθηκε απότομα και με επιταχυνόμενο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Η παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων περιορίστηκε έντονα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, μολονότι σημαντική ήταν η μείωση της παραγωγής καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών.

Τον Δεκέμβριο, η υποχώρηση των επιπέδων παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των εισερχόμενων νέων εργασιών, η οποία καταγράφηκε για τεσσαρακοστό συνεχή μήνα. Ο ρυθμός μείωσης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας, ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητος σε σχέση με τον ραγδαίο ρυθμό μείωσης που καταγράφηκε τον Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός μείωσης των επιπέδων εισερχόμενων νέων παραγγελιών εξαγωγών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές άγγιξε τα επίπεδα- ρεκόρ.

Η απασχόληση στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών περιορίστηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις προσάρμοσαν την παραγωγική τους ικανότητα ώστε να συμβαδίζει καλύτερα με τον μικρότερο φόρτο εργασίας. Πιο αναλυτικά, υπήρξαν ενδείξεις πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού παρά τη μείωση προσωπικού, με αποτέλεσμα οι αδιεκπεραίωτες εργασίες να περιοριστούν και πάλι απότομα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ