ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΚΑ: «Κούρεμα» 200 εκατ. στα έσοδα της ΔΕΗ

ΥΠΕΚΑ: «Κούρεμα» 200 εκατ. στα έσοδα της ΔΕΗ

«Κούρεμα» ύψους 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα της ΔΕΗ από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις για το 2013 επέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής περιορίζοντας αντίστοιχα τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ειδικότερα, η πρόταση της ΡΑΕ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ που υπεβλήθη στο ΥΠΕΚΑ στα τέλη Δεκεμβρίου, προέβλεπε ως εύλογα έσοδα της ΔΕΗ από τις ανταγωνιστικές δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ρεύματος ποσό 4,268 δισ. ευρώ, από τα οποία 3,09 δισ. ευρώ προέρχονται από τους καταναλωτές που συνδέονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.

Το ΥΠΕΚΑ προχώρησε σε περικοπή των εσόδων από τη χαμηλή τάση κατά 200 εκατ. ευρώ, περιόρισε δηλαδή αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου τα έσοδα για την εφετινή χρονιά στα 2,89 δισ. ευρώ, επικαλούμενο τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του κόστους λειτουργίας της ΔΕΗ αλλά και την ανάγκη προστασίας των καταναλωτών.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συμπληρωθεί το «παζλ» των τιμολογίων της ΔΕΗ με την οριστικοποίηση, από το ΥΠΕΚΑ, του ποσοστού των αυξήσεων αλλά και του χρονοδιαγράμματος που θα εφαρμοσθεί, δεδομένου ότι οι ανατιμήσεις στο ρεύμα προβλέπεται να γίνουν σε τρεις δόσεις (Ιανουάριο, Μάρτιο και Ιούλιο). Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα αναλυτικά τιμολόγια για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών από τη ΔΕΗ.

Η ΡΑΕ έχει ήδη αποφασίσει τις χρεώσεις για τις μονοπωλιακές δραστηριότητες που αφορούν τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής το 2013, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 7% σε σχέση με τις ισχύουσες χρεώσεις για τους οικιακούς καταναλωτές, 7- 15% για τις μικρές επιχειρήσεις και 1,5- 11% για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Εκκρεμεί επίσης ο καθορισμός του «τέλους ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) στο οποίο επίσης αναμένονται αυξήσεις, προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.