ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στάινμπρουκ: Ανεπίτρεπτη η αλαζονεία προς τον ελληνικό λαό

Στάινμπρουκ: Ανεπίτρεπτη η αλαζονεία προς τον ελληνικό λαό

Περισσότερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα ζητεί από τη Γερμανία ο Πέερ Στάινμπρουκ, υπογραμμίζοντας ότι η γερμανική αλαζονεία δεν συνιστά την προσήκουσα συμπεριφορά έναντι του ελληνικού λαού.

«Η γερμανική αλαζονεία ειδικά έναντι του ελληνικού λαού είναι ανεπίτρεπτη», γράφει στο άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και υπενθυμίζει τις θυσίες στις οποίες έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, χαρακτηρίζοντας δραματική την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Εάν μεταφέρουμε αυτές τις περικοπές σε γερμανικές διαστάσεις τότε κάνουμε λόγο για περικοπές ύψους 150 δισ. ευρώ», γράφει ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία, επισημαίνοντας πως η μονομερής πολιτική λιτότητας έχει προκαλέσει στην Ελλάδα κοινωνική κατάθλιψη.

«Το ποσοστό των αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια», λέει, σημειώνοντας ότι υποτιμάται στη Γερμανία η κοινωνική διάσταση της κρίσης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποιεί, παράλληλα, το Βερολίνο να μην ανεχθεί την αποδυνάμωση των άλλων χωρών. «Οι ευρωπαίοι γείτονές μας επιθυμούν μια ισχυρή Γερμανία, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που είναι αντίθετοι σε μια ισχυρή Γερμανία, η οποία με το οικονομικό της βάρος και την πολιτική της επιρροή θα μπορούσε να προκαλέσει αποφάσεις, με τις οποίες οι πιο αδύναμες χώρες δεν μπορούν να συμφιλιωθούν», γράφει ο Πέερ Στάινμπρουκ.

Καλεί, τέλος, τη Γερμανία να χρησιμοποιήσει την οικονομική της ισχύ προκειμένου να διατηρηθεί η αλληλεγγύη στην Ευρώπη. Αυτό είναι προς το εθνικό συμφέρον της Γερμανίας, επισημαίνει ο κ. Στάινμπρουκ, προσθέτοντας ότι η εξωστρεφής γερμανική οικονομία ευνοείται όταν η οικονομική κατάσταση των γειτόνων της είναι καλή.