ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

‘Ερχονται και οι επίτροποι ελεγκτές

‘Ερχονται και οι επίτροποι ελεγκτές

Καθήκοντα στις τέσσερις μεγάλες, «συστημικές» όπως ονομάζονται, τράπεζες αναλαμβάνουν οι «επίτροποι» - ανεξάρτητοι ελεγκτές.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν ενημερωθεί από την ΕΕ για το ποια ελεγκτική εταιρεία έχει επιλεγεί για λογαριασμό τους: η Grant Thorton για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, που βρίσκονται σε διαδικασία μεταξύ τους συγχώνευσης, η Μazar's για την Alpha Bank, και η KPMG για την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι «επίτροποι», μεταξύ άλλων, θα μπορούν να ασκούν έλεγχο σε ζητήματα που συνδέονται με την πιστωτική πολιτική, διατυπώνοντας άποψη και για θέματα ρυθμίσεων σε προβληματικά δάνεια.

Σε αρχικό στάδιο θα προχωρήσουν στην αξιολόγηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τράπεζα που εποπτεύουν, θέτοντας παράλληλα, σε συνεργασία με τις διοικήσεις τους βασικούς στόχους για το τι θα πρέπει να επιτευχθεί. Οι ανεξάρτητοι ελεγκτές θα υποβάλουν σε τριμηνιαία βάση εκθέσεις προόδου στην ΕΕ.

Οι 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες έχουν ήδη καταθέσει επιχειρησιακά σχέδια, ενώ σε διαδικασία σύνταξης είναι η κατάθεση αναθεωρημένων σχεδίων.

Υπενθυμίζεται ότι, η τοποθέτηση ανεξάρτητου ελεγκτή αφορά τις τράπεζες που έχουν λάβει κρατική βοήθεια, ακόμα και εκείνες που κατορθώσουν να συγκεντρώσουν από την αγορά το 10% των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και αποφύγουν το φάσμα της ανάληψης του καθολικού ελέγχου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως αναφέρουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη σε συζητήσεις που έχουν με εκπροσώπους ενημέρωσης είναι καθ όλα έτοιμες να δεχτούν τους επιτρόπους, με τους οποίους θα έχουν εποικοδομητική συνεργασία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων