ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάγωμα του ειδικού φόρου τηλεόρασης

Πάγωμα του ειδικού φόρου τηλεόρασης

Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι μετατίθεται για έναν ακόμη χρόνο η εφαρμογή της επιβολής ειδικού φόρου (20%) τηλεόρασης στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Από το πάγωμα της διάταξης που γίνεται για 3η φορά δεν ευνοούνται μόνο οι υπερχρεωμένοι καναλάρχες αλλά κυρίως οι διαφημιζόμενοι μιας και αυτοί θα καλούντο να καταβάλουν 20% επιπλέον φόρο ή στην καλύτερη (γι’ αυτούς) περίπτωση να μειώσουν τα διαφημιστικά τους κονδύλια κατά 20%.

Η απόφαση για την επαναφορά του φόρου ελήφθη από την κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με πρώτη ημέρα υλοποίησης την 1η Ιουλίου 2010 αλλά στη συνέχεια με διαδοχικές 4 αποφάσεις μετατέθηκε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και από την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου, για μία ακόμη φορά. Η ΕΙΤΗΣΕΕ (καναλάρχες) από την πλευρά της έχει ζητήσει την πλήρη κατάργηση του νόμου. Αν εφαρμοζόταν το 2012 το δημόσιο θα είχε εισπράξει περί τα 87 εκατ. ευρώ (20% περίπου των 459 εκατ. ευρώ στα οποία ανέρχεται η «είσπραξη» των καναλιών το 2012), ποσόν που θα εξέλιπε τόσο από τα ταμεία των καναλιών όσο και από αυτά των διαφημιζομένων, σύμφωνα με το ΑΝΤΙnews.