ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι Γερμανοί παίρνουν το χρυσό τους από ΗΠΑ και Γαλλία

Οι Γερμανοί παίρνουν το χρυσό τους από ΗΠΑ και Γαλλία

Η Μπούντεσμπανκ ανακοίνωσε επισήμως ότι σχεδιάζει να επαναπατρίσει μέχρι το 2020 όλα τα αποθεματικά της σε χρυσό που φυλάσσονται στο Παρίσι και ένα μέρος του χρυσού της που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για συνολικά 674 τόνους χρυσού, που αντιστοιχούν στο 19% των αποθεμάτων της Γερμανίας.

Η Μπούντεσμπανκ δικαιολόγησε τον επαναπατρισμό του γερμανικού χρυσού από την Τράπεζα της Γαλλίας με το σκεπτικό ότι δεν υφίσταται πλέον πιθανότητα συναλλαγματικών πράξεων μεταξύ των δύο χωρών αφού Γαλλία και Γερμανία χρησιμοποιούν και οι δύο το ίδιο νόμισμα, το ευρώ. Σήμερα στη Γαλλία φυλάσσονται 374 τόνοι χρυσού ή το 11% των συνολικών γερμανικών αποθεμάτων.

Επίσης, μέχρι το 2020 τα αποθέματα που φυλάσσονται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη θα μειωθούν στο 37% των συνολικών αποθεμάτων, από 45% σήμερα, θα επαναπατριστούν δηλαδή τουλάχιστον 300 τόνοι.

Ο χρυσός από τη Γαλλία και τις ΗΠΑ θα μεταφερθεί στα χρηματοκιβώτια της Μπούντεσμπανκ στη Φρανκφούρτη. Σταδιακά τα αποθέματα εντός της Γερμανίας θα αυξηθούν από το 31% σήμερα στο 50%.

Η Μπούντεσμπανκ αποφάσισε επίσης να μην επαναπατρίσει το χρυσό της (το 13% των συνολικών αποθεματικών) που φυλάσσεται από την Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς από το 2000 έχουν ήδη επιστρέψει από το Λονδίνο 900 τόνοι χρυσού.

Η τράπεζα δεν αποκάλυψε πάντως πόσο θα στοιχίσει η μεταφορά του χρυσού και πώς ακριβώς θα γίνει.