ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Κίνδυνος για κοινωνικές- οικονομικές επιπτώσεις ανεργίας

Alpha Bank: Κίνδυνος για κοινωνικές- οικονομικές επιπτώσεις ανεργίας

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις κοινωνικές και μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις της ανεργίας και ιδίως των νέων, κρούει η Alpha Bank, με έκθεση αναλυτών της.

«Παραμένει, όμως, τραγικό για το μέλλον της χώρας και την παραγωγικότητά της ότι μόνο το 17,4% των νέων 20-29 ετών συμμετέχει στην αγορά εργασίας ενώ ταυτόχρονα, το 43,3% από αυτούς είναι άνεργοι. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να ρωτάμε για ποιόν χτυπά η καμπάνα. Χτυπά καθαρά και δυνατά για όλους μας, μια κοινωνία που αν δεν δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης ιδίως για το πιο δυναμικό κομμάτι της, τους νέους, κινδυνεύει με απαξίωση και αποσταθεροποίηση» εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Οι αναλυτές της Alpha Bank αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι «απαιτείται πάση θυσία να ενισχυθεί περαιτέρω με πιο αποφασιστικές ενέργειες η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και κυρίως σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας, όπως πχ οι κατασκευές, ήδη από τις πρώτες ημέρες του 2013».

«Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να επιτευχθεί με τη συνεχή αφαίμαξη του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων και όσων κατάφεραν με τις αποταμιεύσεις μιας ζωής να αποκτήσουν σπίτι και αυτοκίνητο, από μία ανεδαφική φοροεισπρακτική πολιτική, που γίνεται στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων αλλά που στην ουσία διευκολύνει τις αστοχίες στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στο νοικοκύρεμα του κράτους» εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

πηγη ΑΠΕ