Σόιμπλε: Υποστηρίζει τον Ντάισελμπλουμ για την προεδρία του Eurogroup

Σόιμπλε: Υποστηρίζει τον Ντάισελμπλουμ για την προεδρία του Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ενθουσιώδης υποστηρικτής του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προσπάθειά του να αναδειχθεί στην προεδρία του Eurogroup, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είπε η εκπρόσωπός του σήμερα.

«Ο υπουργός μας έχει υποστηρίξει τον Ολλανδό υποψήφιο πολύ θετικά από την αρχή της χρονιάς. Είμαστε βέβαιοι ότι μια κοινή απόφαση θα ληφθεί την Δευτέρα», είπε η εκπρόσωπος του Σόιμπλε, η Μαριάνε Κοτέ, κάνοντας λόγο για μια «ικανοποιητική λύση και μια συμφωνία».

Οι υπουργοί οι οποίοι θα λάβουν μέρος στο προσεχές Γιούρογκρουπ (Δευτέρα και Τρίτη) θα αποφασίσουν ποιος πρόκειται να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η Κοτέ είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι περί άλλης υποψηφιότητας πέραν αυτής του Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών εδώ και δύο μήνες στην κυβέρνηση των Εργατικών, προβάλλεται εδώ και μερικές εβδομάδες ως μια συμβιβαστική υποψηφιότητα κοινής αποδοχής.

Ο Σόιμπλε είχε πει τον Δεκέμβριο ότι ο Ντάισελμπλουμ χαίρει «μεγάλης εκτίμησης» και είναι «πολύ ικανός». Αφήνοντας να γίνει σαφές ότι αντιμετωπίζει εχθρικά την υποψηφιότητα του Πιερ Μοσκοβισί για την διαδοχή του Γιούνκερ, είχε πει ότι θα ήταν προτιμότερο τη θέση αυτή να αναλάβει «ένας υπουργός Οικονομικών μιας μικρής χώρας».

Ο Σόιμπλε, και ο ίδιος υποψήφιος ως τα μέσα του 2012, τελικά άφησε να γίνει γνωστό ότι δεν θα διεκδικήσει το θώκο.