ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σλοβάκος Πρωθυπουργός: Δεν με πειράζει καθόλου ένα ...«Grexit»!

Σλοβάκος Πρωθυπουργός: Δεν με πειράζει καθόλου ένα ...«Grexit»!

Οι Έλληνες πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και εάν δεν το πράξουν, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα τον ενοχλούσε, επισημαίνει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, σε σημερινή, μακρά, συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός αναρωτιέται στη συνέντευξη, γιατί θα πρέπει μια χώρα, όπως η Σλοβακία, όπου ο μέσος μισθός είναι 500 έως 600 ευρώ και ο συνταξιούχος λαμβάνει 300 ευρώ, να πληρώνει τα πάντα στους Έλληνες, όταν οι συμπατριώτες του βλέπουν ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να εκπληρώσουν, ούτε καν τις βασικές υποχρεώσεις τους.

Ήδη, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βιέννη πριν μία εβδομάδα και στις συνομιλίες του με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο κ. Φίτσο είχε ζητήσει από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και είχε προσθέσει ότι δεν μπορεί να γίνεται δεκτή η ανευθυνότητα και πως όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν προτιμότερη.

Στη σημερινή συνέντευξη στην εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» αναφέρεται διεξοδικά στην κατάσταση της σλοβακικής οικονομίας, επισημαίνοντας ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη, τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες είχαν προβεί προηγούμενες κυβερνήσεις, προπάντων εκείνη του συντηρητικού πρωθυπουργού Μίκουλας Ντζουρίντα (που κυβέρνησε στη Σλοβακία μεταξύ 1998 και 2006), πουλώντας πρακτικά, το σύνολο της περιουσίας της χώρας. Όπως επισημαίνει, σήμερα η Σλοβακία δεν ελέγχει ούτε τον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος ούτε του φυσικού αερίου, ενώ έχουν πουληθεί όλες οι στρατηγικά σημαντικές δημόσιες επιχειρήσεις και οι επενδυτές κερδίζουν αμύθητα ποσά.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υπεραμύνεται της κατάργησης από την κυβέρνησή του, του ενιαίου φορολογικού συντελεστή, καθώς, όπως σημειώνει, με χαμηλούς φόρους δεν υπάρχει κοινωνικό κράτος και αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πως οι γονείς θα πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα για το σχολείο και ένα τέλος για κάθε επίσκεψη στον γιατρό. Κατά την άποψή του, υπήρξε μια μετριοπαθής αύξηση των φόρων, στο 23% για νομικά πρόσωπα και στο 25% για φυσικά πρόσωπα και αυτό για ατομικό μηνιαίο εισόδημα άνω των 3.000 ευρώ, κάτι που αφορά ούτε το 1% των Σλοβάκων πολιτών, ενώ μόλις το 12% του πληθυσμού έχει εισόδημα μεγαλύτερο των 1.100 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας στην Ευρώπη και της αναστολής των δημοσίων έργων και παράλληλα να ελπίζεται επιστροφή στην ανάπτυξη, διότι θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί πως το φάρμακο που παρέχεται ενάντια στην κρίση, δρα επίσης κατά της ανάπτυξης. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, μπορεί να πρέπει να τεθούν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, αλλά αν συνεχιστεί έτσι, τότε η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πρόκειται να ανακάμψει τόσο εύκολα.