ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hellastat: Πτώση της εξορυκτικής δραστηριότητας το 2011

Hellastat: Πτώση της εξορυκτικής δραστηριότητας το 2011

Μείωση είχε ο εγχώριος κλάδος ορυχείων και μεταλλείων, σύμφωνα με την Hellastat, καθώς τα προϊόντα που απορροφούνται από την εσωτερική αγορά χαρακτηρίστηκαν από φθίνουσα ζήτηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 η εξορυκτική δραστηριότητα άνθρακα και λιγνίτη αυξήθηκε κατά 5,8% ενώ η εξόρυξη μεταλλευμάτων εμφάνισε σημαντική άνοδο 18,4%.

Αντιθέτως, η καθίζηση που υπέστη ο κλάδος των κατασκευών συμπαρέσυρε και τη βιομηχανική παραγωγή των λοιπών εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων, η οποία κατά τη διάρκεια του έτους μειώθηκε κατά 15,3%.

Η παραγωγή γρανίτη, ψαμμίτη και άλλων λίθων για μνημεία και κτίρια μειώθηκε κατά 53,0%, η παραγωγή ασβεστόλιθου και γύψου κατά 32,5%, ενώ η παραγωγή λιθόκοκκων, ψιλού χαλικιού και λιθόσκονης και αμμοχάλικου κατά 34,1%. Στον αντίποδα, η παραγωγή μαρμάρων και άλλων ασβεστολιθικών λίθων αυξήθηκε κατά 6,3%.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 135 επιχειρήσεων. Ο κύκλος εργασιών των Ορυχείων και Μεταλλείων αποτυπώνει τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης για τον κλάδο, αφού υπέστη κάμψη 10,8% και διαμορφώθηκε στα 789,23 εκατ. ευρώ. Το 70% των επιχειρήσεων κατέγραψαν υποχώρηση των εσόδων τους συγκριτικά με το 2010.