ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΣΕΕ: Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων

ΕΣΕΕ: Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων

Την ανάγκη δημιουργίας μιας "Αναπτυξιακής Τράπεζας Μικρών Επιχειρήσεων" (ΑΤΜΕ) με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες αποκλειστικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις επισημαίνει, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, (ΕΣΕΕ), με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Συγκεκριμένα, η ΕΣΕΕ κάνει λόγο για "ανυπαρξία ενός ενιαίου φορέα χρηματοδοτικής υποστήριξης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων" σημειώνοντας ότι τούτο "αποτελεί ένα σοβαρό έλλειμμα των αναπτυξιακών εργαλείων της χώρας, η δημιουργία του οποίου είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ".

Όπως προσθέτει, "η ύπαρξη μίας πανσπερμίας δεκάδων φορέων, που εφαρμόζουν περιστασιακά διάφορα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης με διαχειριστικό όφελος, δημιουργεί ένα δαιδαλώδες περιβάλλον αλληλοσυγκρουόμενων φορέων και προγραμμάτων. Σ' αυτό το τοπίο οι ΜμεΕ παραμένουν στο έλεος της παραπληροφόρησης, ενώ το διαχρονικό πρόβλημα της αδυναμίας πρόσβασης στις πηγές χρηματοδότησης, τις απειλεί ευθέως".

Σύμφωνα με τον συλλογικό φορέα, "το ΤΕΜΠΜΕ παρά την αλματώδη ανάπτυξή του το 2009 δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν σε Τράπεζα Μικρομεσαίων, ενώ ο ΕΟΜΜΕΧ διαλύθηκε. Οι Τράπεζες έδειξαν ότι δεν μπορούν να δουν το πρόβλημα και ούτε θα το πράξουν αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, διότι κουβαλούν πολλά δικά τους προβλήματα που καλούνται να λύσουν άμεσα, όπως επισφάλειες, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συγχωνεύσεις, εξαρτήσεις από μεγάλους πελάτες, επιλογή κερδοφόρων και όχι αναπτυξιακών επιχειρήσεων. Εξάλλου έχουν μεγάλη συμμετοχή στη χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων ΕΣΠΑ- ΕΤΕΠ".

"Μπροστά στο ανορθολογικό περιβάλλον, που δεν εξυπηρετεί τίποτα, πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί μια Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες αποκλειστικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις" τονίζει η ΕΣΕΕ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσει η ΕΣΕΕ, "η ΑΤΜΕ μπορεί να προέλθει αμέσως απ' τη δομή των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Έστω και μια απ' αυτές μπορεί να αποτελέσει την βάση του εγχειρήματος και να μετεξελιχθεί, σε μία εξειδικευμένη Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, χωρίς προβλήματα και βάρη. Οπωσδήποτε το αναπτυξιακό εγχείρημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί πιλοτικά σε ένα κλάδο και συγκεκριμένα για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Βασικός στόχος θα είναι η συγκέντρωση- συγχώνευση όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης στην ΑΤΜΕ και η άμεση προώθησή τους με ενιαίο τρόπο καθώς επίσης η άμεση παροχή εγγυημένων μικρό-δανείων αποκλειστικά στις επιχειρήσεις. Αντίστοιχα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα γνωρίζουν πως στην ΑΤΜΕ θα βρουν κάθε ενίσχυση που υφίσταται γι' αυτές και πως θα έχουν τη δυνατότητα ασφαλούς- εγγυημένης δανειοδότησης".