ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε 1.271,2 εκατομμύρια ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της ΔΕΗ

Σε 1.271,2 εκατομμύρια ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της ΔΕΗ

Στο ποσό των 1.271,2 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονταν έως τις 30.11.2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της ΔΕΗ, σύμφωνα με έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Αρθούρου Ζερβού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Μετά από ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη, με την οποία είχαν καταγγείλει απροθυμία της ΔΕΗ να εισπράξει χρέη μεγαλοοφειλετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, οι οφειλές των πελατών Υψηλής Τάσης ανέρχονταν μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 σε 293,8 εκατομμύρια ευρώ και των πελατών Μέσης Τάσης σε 211,1 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρέη των πελατών Μέσης Τάσης, το 35% προέρχεται από το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αγροτικούς πελάτες, ενώ, το υπόλοιπο 65% προέρχεται από επιχειρήσεις (πλην Δημοσίου).

Επίσης, μέχρι τον Νοέμβριο του 2012 οι οφειλές των πελατών Χαμηλής Τάσης με συμβόλαια σε ισχύ ανέρχονταν σε 530,5 εκατομμύρια ευρώ, των πελατών Χαμηλής Τάσης που έχει διακοπεί το συμβόλαιο τους σε 169,9 εκατομμύρια ευρώ και του Δημοσίου σε 65,9 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρέη των πελατών στη Χαμηλή Τάση με συμβόλαιο σε ισχύ το 46,51% προερχόταν από οικιακούς πελάτες, το 3,22% από βιομηχανικούς, το 42,61% από εμπορικούς και το 7,66% από αγροτικούς.

Ειδικά, για τα χρέη του Δημοσίου στη Χαμηλή και Μέση Τάση αναφέρεται, ότι τα 31,15 εκατομμύρια ευρώ είναι συγκεντρωτικοί λογαριασμοί (υπουργεία κ.λπ.). Τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ είναι από υποχρέωση της πολιτείας για τους σεισμόπληκτους της Αττικής. Τα 11,41 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και βρίσκονται σε φάση δικαστικής διεκδίκησης και τα 18,60 εκατομμύρια ευρώ είναι οφειλές από τις περιφέρειες του Δημοσίου (ηλεκτροφωτισμός εθνικών οδών).

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ, η διαδικασία είσπραξης των λογαριασμών ακολουθεί τις ρυθμίσεις της Επιχείρησης και τον ισχύοντα Κώδικα Προμήθειας που εφαρμόζονται ενιαία από το 2007, ενώ, μετά τη λήξη των προθεσμιών και εφόσον οι λογαριασμοί δεν εξοφληθούν, εφαρμόζονται όλες οι νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται από τη Σύμβαση Προμήθειας με τους πελάτες της ΔΕΗ και τον Κώδικα Προμήθειας, μη αποκλειομένης και της διακοπής του ρεύματος.

Στο έγγραφο γίνεται ειδική μνεία στις οφειλές νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπου δεν είναι ευχερής η «αποκοπή» τους λόγω χρέους, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική δυνατότητα της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της επιχείρησης ενημερώνει στο σημείο αυτό, ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει τη συνδρομή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκειμένου τα χρέη να διευθετηθούν με βιώσιμους διακανονισμούς.

Όσον αφορά μεγάλες οφειλές ιδιωτών, ο κ. Ζερβός διαβεβαιώνει ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ρύθμισης των χρεών τους, είτε μέσω δικαστικής οδού, είτε μέσω έγκρισης διακανονισμών από τη διοίκηση της ΔΕΗ, είτε μέσω εξωδικαστικής επίλυσης με υπογραφή σχετικών συμβάσεων, είτε, τέλος, με παραπομπή της διαφοράς στη διαιτησία της ΡΑΕ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ