ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός του Φεβρουαρίου η αποπληρωμή οφειλών Δημοσίου προς ιδιώτες

Εντός του Φεβρουαρίου η αποπληρωμή οφειλών Δημοσίου προς ιδιώτες

Στο 1 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό των οφειλών που έχει ήδη αποπληρώσει το Δημόσιο προς ιδιώτες, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του, ύψους 9,2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ήδη το σύνολο των αιτημάτων χρηματοδότησης, που έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης διαμορφώνεται στα 3 δισ. ευρώ και προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του Φεβρουάριου.

Πήγες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί έως το τέλος Μαρτίου, το πόσο των εξοφλούμενων οφειλών θα έχει διαμορφωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2013 στα 5 δισ. ευρώ, στο εννεάμηνο τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι στο τέλος του χρόνου, το ύψος των εξοφλούμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου να φτάσει τα 8 δισ. ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου ανέφεραν ότι υπολογίζεται πως με το πόσο των 8 δισ. ευρώ, θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς θα πραγματοποιηθεί «κούρεμα» κατά τα πρότυπα που ακολουθήθηκαν για τις όφειλες του Δημόσιου προς του φαρμακοποιούς που ήταν μεσοσταθμικα 3,5%.

Μάλιστα, το «κούρεμα» των χρεών προς τους προμηθευτές, κυρίως του κλάδου Υγείας, θα κυμανθεί σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε ποσοστά από 2% έως και 15%. Έτσι, με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, έως το τέλος του 2013 θα έχουν «πέσει» στην αγορά ακόμα 7 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, όσον αφορά την καταβολή των εφάπαξ, έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.424 εφάπαξ, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ το δίμηνο Φεβρουάριου- Μαρτίου εκτιμάται ότι θα διατεθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 3.500 εφάπαξ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου βρίσκονται εντός του σχεδίου που έχει εκπονήσει το υπουργείο. Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία για τις επιστροφές επιπλέον φόρων ύψους 553 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι αυτά θα είναι διαθέσιμα το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και τα οποία θα αυξήσουν το συνολικό ποσό.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ