ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεν:Υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να δοθεί επιπλέον χρόνος

Ρεν:Υπό ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να δοθεί επιπλέον χρόνος

Σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο Όλι Ρεν σημείωσε, πως οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις προσπάθειες τους και να δοθεί ένα τέλος στην κρίση.

Ο κ. Όλι Ρεν επανέλαβε επίσης την άποψή του ότι πολλά κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζεται να προχωρήσουν με τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Επανέλαβε, ωστόσο, πως αν οι χώρες αυτές βιώνουν μια απότομη πτώση της ανάπτυξης που εκτροχιάζει τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων σχετικά με το έλλειμμα, τότε, υπό ορισμένες συνθήκες, θα μπορούσε να τους δοθεί επιπλέον χρόνος.

Η Κομισιόν θα «λαμβάνει υπ' όψιν τις ιδιαίτερες προκλήσεις του κάθε κράτους μέλους. Μια χώρα μπορεί να λάβει επιπλέον χρόνο για να διορθώσει το έλλειμμά της, εάν προχωρά στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και κάνει αποφασιστικές προσπάθειες για να μειώσει το έλλειμμά της», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ευρωπαίος επίτροπος, ακόμη, άσκησε κριτική στους αναλυτές και στους οικονομολόγους, τονίζοντας πως θα πρέπει να σταματήσουν να προσπαθούν να ερμηνεύσουν την κρίση, καθώς καταστρέφουν το κλίμα εμπιστοσύνης στις αποφάσεις και στις πολιτικές της Κομισιόν. «Γνωρίζετε, ότι εάν οι αναλύσεις λένε πως οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι λάθος, τότε κάποιοι αδύναμοι θα αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών», ανέφερε.