PwC: Οι τράπεζες πρέπει να συμμορφωθούν στο νέο κανονιστικό πλαίσιο

Newsroom Newsroom

PwC: Οι τράπεζες πρέπει να συμμορφωθούν στο νέο κανονιστικό πλαίσιο

H υιοθέτηση κατάλληλων προσεγγίσεων συμμόρφωσης με τις συνεχώς αυξανόμενες κανονιστικές απαιτήσεις, μπορεί να μειώσει το σχετικό κόστος των τραπεζών κατά 24%, σύμφωνα με έρευνα της PwC.

Όπως αναφέρει η μελέτη, οι τράπεζες, σε διεθνές επίπεδο, καλούνται να αντιμετωπίσουν πληθώρα προκλήσεων λόγω της απαίτησης συμμόρφωσης με ένα πρωτοφανές κύμα κανονιστικών απαιτήσεων. Μελλοντικά, εκτιμάται ότι οι συνθήκες θα είναι απαιτητικές. Το συνεχές ρεύμα νέων κανονιστικών μέτρων και των σχετικών διαβουλεύσεων αναμένεται να αυξήσει την πολυπλοκότητα των σχετικών πλαισίων στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την μελέτη, ο έγκαιρος, ευέλικτος και συντονισμένος σχεδιασμός και υλοποίηση των προγραμμάτων προσαρμογής θα επιτρέψει στις τράπεζες:

- Να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων συμμόρφωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών που δεν προέβησαν στον απαραίτητο σχεδιασμό ανέφεραν ότι πέτυχαν λιγότερο από 10% των προσδοκώμενων ωφελειών (βάσει δεικτών απόδοσης). Το εν λόγω φαινόμενο ήταν ακόμη πιο έντονο σε πιο περίπλοκα προγράμματα.

- Να μειώσουν το κόστος υλοποίησης των προγραμμάτων, ειδικότερα σε περιπτώσεις όπου οι πραγματικές δαπάνες είναι μεγαλύτερες από τις εκτιμώμενες. Το μέσο ποσοστό υπέρβασης του προϋπολογισμένου κόστους ανά έργο αγγίζει το 24%, με το ποσοστό αυτό να δεκαπλασιάζεται σε μεγαλύτερα και πιο πολύπλοκα έργα που ενέχουν μεγαλύτερους και πιο απρόβλεπτους κινδύνους.

Ο Θανάσης Πανόπουλος, Partner της PwC Ελλάδας και υπεύθυνος για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τραπεζικό κλάδο, σε δηλώσεις του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες ανέκαθεν έπρεπε να συμμορφωθούν σε μεταβολές του κανονιστικού πλαισίου. Αυτό που διαφοροποιεί την παρούσα κατάσταση είναι ο αυξανόμενος όγκος των νέων κανονισμών που τίθενται σε εφαρμογή.

Στους παράγοντες που αυξάνουν τη δυσκολία και την προσπάθεια προσαρμογής, περιλαμβάνονται οι αυστηρές προθεσμίες, ο βαθμός αβεβαιότητας ως προς την ερμηνεία των κανονισμών και οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται μεταξύ των κανονιστικών αρχών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο επιτυχούς ολοκλήρωσης των προγραμμάτων. Επιπλέον, οι νέοι κανονισμοί απαιτούν από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο ασκούν τη δραστηριότητά τους και, κατά συνέπεια, να αφιερώσουν ένα μεγάλο τμήμα του ετήσιου προϋπολογισμού τους στην πραγματοποίηση των σχετικών αλλαγών, επισημαίνει.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Σεισμός νότια της Κρήτης (pics)

05:55

Σκέφτεσαι να κόψεις το αλκοόλ; Δες τι θα πάθεις

05:43

Έξυπνα tips για να πείσετε τα παιδιά να τρώνε φρούτα και λαχανικά

05:40

Κορονοϊός - Άρση μέτρων: Διευρύνονται από σήμερα οι πτήσεις εσωτερικού - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

05:20

Συντάξεις - e-ΕΦΚΑ: Αύξηση 75,47 ευρώ από 2 Ιουνίου στις επικουρικές 236.274 συνταξιούχων

05:00

MasterChef: Το... spoiler για τον νέο κύκλο του ριάλιτι!

04:40

Αττική: Τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες στο Χαλάνδρι

04:20

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πλησιάζει ο δεύτερος γύρος - Οι αλλαγές που εξετάζονται

04:00

Κορονοϊός: Άνοιξε μετά από δύο μήνες ο Ναός της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα

03:40

Γερμανού: Τι αποκάλυψε για τη συνάντησή της με τον πρώην σύζυγό της Πέτρο Ίμβριο και το κορίτσι του

03:20

Η απόλυτη συνταγή για γκλιτερένιο slime - Όχι, δεν θα λερώσετε καθόλου και τίποτα (vid)

03:15

Ο κορονοϊός «θερίζει» τη Βραζιλία: 653 θάνατοι και 15.813 νέα κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

03:00
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved