ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕ: Την Παρασκευή οι αποφάσεις για την εθελουσία έξοδο

ΕΤΕ: Την Παρασκευή οι αποφάσεις για την εθελουσία έξοδο

Έως το τέλος της εβδομάδας, και ειδικότερα την Παρασκευή, αναμένεται η οριστική απόφαση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για τους όρους του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αποχώρηση 2.000 υπαλλήλων.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαβούλευση με τους εργαζόμενους καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βασικός στόχος του συλλόγου εργαζόμενων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) είναι να διασφαλιστεί ότι από τη διαδικασία δεν θα επιβαρυνθούν ούτε στο ελάχιστο τα ταμεία τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η αποχώρηση μεγάλου αριθμού εργαζόμενων θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εσόδων τους, λόγω της μείωσης των εισφορών και της αύξησης των δαπανών.

Στην πράξη, το πρόγραμμα αφορά όσους συμπληρώσουν 35ετία, ή 25ετία με ανήλικο στην περίπτωση γυναικών, έως το 2016 και σύμφωνα με την πρόταση, το «μπόνους» θα είναι μια σημαντική αύξηση στο εφάπαξ.

Όσον αφορά τους επί μέρους όρους, αυτοί καθορίζονται από τη διοίκηση της τράπεζας και εξαρτάται από τον κάθε εργαζόμενο αν θα τους αποδεχτεί. Βάσει του αρχικού σχεδίου, προβλέπεται η αποχώρηση περίπου 2.000 ατόμων που θα αποκτήσουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, έως το Μάρτιο του 2016.

Σημειώνεται ότι, βάσει της τριετούς Επιχειρησιακής Σύμβασης που έχει υπογράψει ο Σύλλογος Εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα με τη διοίκηση, απαγορεύονται οι απολύσεις σε περίπτωση συγχωνεύσεων – εξαγορών. Συνεπώς, το πρόγραμμα εθελούσιας μπορεί να οδηγήσει στην αποχώρηση 2.000 από τους συνολικά 13.000 εργαζόμενους της ΕΤΕ.