ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Άμεσα να «κουρευτούν» τα χρέη ιδιωτών σε τράπεζες

ΔΝΤ: Άμεσα να «κουρευτούν» τα χρέη ιδιωτών σε τράπεζες

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 500.000 ιδιωτών και επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ

Έντονες πιέσεις προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα να προωθήσει άμεσα σχέδιο αναδιαρθρώσεως χρεών προς τράπεζες από οικογένειες και ιδιώτες ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές 500 χιλιάδων ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τις τράπεζες αγγίζουν τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο προειδοποιεί την κυβέρνηση πως εάν δεν βρεθεί λύση σ’ αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να προχωρήσει οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια. Υπάρχουν στοιχεία προς το ΔΝΤ που αναφέρουν μάλιστα πως είναι πολλά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να δώσουν ούτε ένα ευρώ προς τις τράπεζες!

Τα στοιχεία αναφέρουν ότι στο τέλος του 2012 οι οφειλές που βρίσκονταν στο «κόκκινο» υπερέβησαν τα 55 δισ. ευρώ, όταν το συνολικό χρέος τους ανέρχεται στα 227,7 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα δάνεια δεν εξυπηρετείται.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ επισημαίνουν στο οικονομικό επιτελείο ότι το «κούρεμα» στα χρέη των ιδιωτών αποτελεί «μονόδρομο» αν λάβει κανείς την οξύτατη οικονομική δυσπραγία στη χώρα.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η κατάσταση αυτή λειτουργεί ως τροχοπέδη σε κάθε σχέδιο ανάκαμψης ή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.