ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank:Να επιβληθεί ένας ενιαίος και μοναδικός φόρος ακινήτων

Alpha Bank:Να επιβληθεί ένας ενιαίος και μοναδικός φόρος ακινήτων

H υπερφορολόγηση των ακινήτων το 2013, το πιο κρίσιμο έτος στο οποίο θα πρέπει να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, έχει καθηλώσει τη ζήτηση και τις συναλλαγές επί ακινήτων σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.

Ο εξορθολογισμός της φορολογίας των ακινήτων, σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, μπορεί να επιτευχθεί με την επιβολή ενός ενιαίου και μοναδικού φόρου κατοχής, τύπου ΕΕΤΗΔΕ, με αφορολόγητο όριο ακινήτων αντικειμενικής αξίας κάτω των 100 χιλ. ευρώ και με συντελεστές από 0,3% έως 0,6%. Με έναν τέτοιο φόρο οι αναγκαίες εισπράξεις ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ θα είναι εξασφαλισμένες, χωρίς να φαλκιδεύεται πλήρως η λειτουργία της αγοράς ακινήτων, εκτιμούν. Αναφορικά με τον ΦΠΑ, οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων για το 2012, προκύπτει ότι το περασμένο έτος θα έπρεπε να υποβληθούν συνολικά 5.319.711 δηλώσεις ΦΠΑ.

Από αυτές, 4.140.911 δηλώσεις υποβλήθηκαν κανονικά, ενώ 1.161.494 δηλώσεις δεν υποβλήθηκαν. Επίσης, από τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνεπάγονται επιστροφή και όχι είσπραξη ΦΠΑ από το κράτος. Η εξέλιξη αυτή, αναφέρουν οι αναλυτές της Alpha Bank, δείχνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα απαλλοτρίωσης των φόρων που πληρώνουν οι συνεπείς φορολογούμενοι από τους επιτηδείους στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ η μη καταβολή του ΦΠΑ συνεπάγεται και μη πληρωμή του φόρου εισοδήματος (όταν η επιχείρηση δεν παρουσιάζει έσοδα, διότι δεν κόβει αποδείξεις στις πωλήσεις της, δεν παρουσιάζει ούτε κέρδη).

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του προϋπολογισμού του 2013 για σημαντικά μειωμένα -κατά 10,4%- έσοδα από τον ΦΠΑ εκτός καυσίμων και καπνού, αποτελεί ουσιαστική αποδοχή της υπάρχουσας ταχέως αυξανόμενης φοροδιαφυγής. Γενικότερα, η πτώση των εσόδων από τον ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και του ΦΠΑ στα καύσιμα και στον καπνό, εκτιμάται στο επίσης αδικαιολόγητο -8,3%, από -11,4% το 2012.