ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρηση της ζήτησης μεταλλουργικών προϊόντων

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρηση της ζήτησης μεταλλουργικών προϊόντων

Μεγάλη υποχώρηση είχε η ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου εμπορίας και επεξεργασίας μετάλλων το 2011.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Hellastat ΑΕ, η υποχώρηση της αγοράς το 2011 ήταν συγκρατημένη, καθώς η άνοδος των διεθνών τιμών των βασικών μετάλλων το έτος αυτό (κυρίως αλουμίνιο και χαλκός) περιόρισε τις απώλειες σε όρους εσόδων.

Ειδικότερα, το 2011 η μέση τιμή του πρωτογενούς αλουμινίου αυξήθηκε κατά 5%, στα 1.719 ευρώ/ τόνο, ενώ η μέση τιμή του χαλκού διαμορφώθηκε σε 6.327 ευρώ/ τόνο, έχοντας αυξηθεί κατά 11,4% έναντι του 2010. Ωστόσο, το 2012 οι παραπάνω θετικές συνθήκες για τον κλάδο αντιστράφηκαν.

H επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η επιδείνωση της ύφεσης στην Ελλάδα και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη οδήγησαν στην υποχώρηση της ζήτησης και στην πτώση των τιμών στα βασικά μέταλλα. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους πρώτους 9 μήνες του 2012, η παραγωγή μειώθηκε κατά 5,4% σε ετήσια βάση, με την τάση υποχώρησης να χαρακτηρίζει τις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, ο κλάδος επιβαρύνεται επίσης από το μεγαλύτερο κόστος παραγωγής λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους, ενώ η υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής δεν επιτρέπει την αξιοποίηση στο μέγιστο των εγκαταστάσεων. Οι βιομηχανίες μετάλλων θα πρέπει να εξακολουθήσουν να κατευθύνουν το μεγαλύτερο μέρος του όγκου παραγωγής τους σε χώρες όπου οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες (π.χ. νοτιανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Κίνα), προκειμένου να αντισταθμίζουν τις υψηλές απώλειες που υφίστανται στην εγχώρια αγορά.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 263 επιχειρήσεων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος υποχώρησε περαιτέρω το 2011 σε 1,25 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ήπια πτώση της τάξης του -2,3% συγκριτικά με το 2010. Μείωση εσόδων εμφάνισε το 74% των επιχειρήσεων, με τη μέση κάμψη να διαμορφώνεται σε -12,5%.

Σημαντική ωστόσο ήταν η υποχώρηση των λειτουργικών κερδών του κλάδου (-37,3%, στα 54,24 εκατ. ευρώ) ενώ αντιθέτως οι προ φόρων ζημιές υποχώρησαν σε περίπου 24 εκατ. ευρώ. Το αυξημένο κόστος παραγωγής οδήγησε σε μειωμένα περιθώρια κερδοφορίας το 2011. Το μέσο περιθώριο μικτών κερδών υποχώρησε σε 16,5%.

Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ υποχώρησε κατά 2 μονάδες σε 4,4%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ είναι μηδενικό.

Ρoή Ειδήσεων