ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΑ: Χαμηλή επιβάρυνση σε επιχειρήσεις με καταθέσεις κάτω των 100χιλ.

ΕΕΑ: Χαμηλή επιβάρυνση σε επιχειρήσεις με καταθέσεις κάτω των 100χιλ.

Τη συμπαράστασή της στην απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου να απορρίψει το "κούρεμα" των τραπεζικών καταθέσεων, εκφράζει σε ανακοίνωσή της, η Διοικητική Επιτροπή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Στην ίδια ανακοίνωση το ΕΕΑ τονίζει ότι: «Τη λύση στο πρόβλημα της Κύπρου δεν θα τη δώσει η τιμωρητική διάθεση που επιδεικνύουν σε βάρος της, κυρίως, οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά αλλά και σε βάρος των μικροκαταθετών, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι ούτε καν Κύπριοι πολίτες αλλά πολίτες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Η όποια γεωπολιτική διαμάχη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία δεν μπορεί να φορτώνεται στην πλάτη ούτε των Ευρωπαίων ούτε των Ρώσων πολιτών».

Σύμφωνα με το ΕΕΑ «υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να σεβαστεί το δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους να ορίζει το μέλλον του. Και ειδικά τώρα, χρειάζεται να εκφραστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Κύπρο». Καθώς όμως αυτές τις ώρες αναζητείται το εναλλακτικό σχέδιο που θα τύχει της έγκρισης όλων των ενδιαφερομένων μερών το ΕΕΑ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει:

- Την ανάγκη να έχουν την όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις με καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες.

- Την υποχρέωση τόσο της κυπριακής κυβέρνησης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουν την σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών σε αυτό.

- Το καθήκον της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει σε συνεννόηση με την ΕΕ πολιτικές που θα επουλώσουν τις πληγές που δημιουργεί η κατάσταση στην Κύπρο, για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Μεγαλόνησο.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ