ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απειλή για την υγεία των κατοίκων η χωματερή Σχιστού

Απειλή για την υγεία των κατοίκων η χωματερή Σχιστού

Τρία εκατομμύρια ευρώ στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο η αποκατάσταση των ραδιενεργών αποβλήτων στην περιοχή Λακκώματα Σχιστού, η οποία δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα η ραδιενέργεια στην περιοχή να ξεπερνά τα προβλεπόμενα όρια ασφάλειας και η Ευρωπαική Επιτροπή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Πρόκειται για έναν χώρο 125 στρεμμάτων όπου έχουν συσσωρευθεί συνολικά 10 εκατομμύρια τόνων φωσφογύψου τους οποίους παρέσυραν έντονες βροχοπτώσεις οι οποίες ξήλωσαν τα ημιτελή έργα αποκατάστασης που είχαν γίνει.

Άμεση απειλή για την υγεία των κατοίκων αποτελεί όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η ραδιενεργή φωσφογύψος που έμεινε εκτεθειμένη στο περιβάλλον μετά τις βροχές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΣΥΔΑΠ κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση για την αδυναμία ολοκλήρωσης της αποκατάστασης, ενώ διευκρίνιζει πως έχει αποστείλει επιστολή το Υπουργείο Εσωτερικών για το φλέγον ζήτημα και την αναγκαιότητα χορήγησης 200.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο, χωρίς όμως να υπάρχει ανταπόκριση όπως σπεύδει ο ίδιος να σημειώσει.