ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμιλά ο κλάδος του λιανεμπορίου με συρρίκνωση 16,4%

Παραμιλά ο κλάδος του λιανεμπορίου με συρρίκνωση 16,4%

Συνεχίζεται η πτώση στην κατανάλωση και η υποβάθμιση της πραγματικής οικονομίας

Μεγάλη πτώση εμφάνισε ο κύκλος εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά τον Ιανουάριο αφού έπεσε στο 16,4% συγκριτικώς με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου σημείωσαν δραματική μείωση τόσο στην αξία, όσο και τον όγκο των πωλήσεών τους. Όλες οι επιχειρήσεις κατέγραψαν διψήφιους αριθμούς σε απώλειες εκτός από τα πολυκαταστήματα, τα οποία εμφάνισαν μείωση της τάξεως του 7,3% στον όγκο πωλήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο διάστημα Ιανουαρίου 2012 - Ιανουαρίου 2013 τα σουπερμάρκετ παρουσίσαν πτώση του όγκου των πωλήσεών τους κατά 14,8% και του τζίρου τους κατά 14,5%, τα πολυκαταστήματα κατά 7,3% και 8,9% αντιστοίχως.

Τα πρατήρια καυσίμων κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες με μειώσεις στην αξία των πωλήσεών τους κατά 17,8% και του όγκου των πωλήσεών τους κατά 19%.

Τα μικρά καταστήματα τροφίμων σημείωσαν μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 12,7%, τα καταστήματα καλλυντικών κατά 18,7%, τα είδη ένδυσης και υπόδησης κατά 18,4%, επίπλων, ηλεκτρικών και οικιακού εξοπλισμού κατά 18,4% και τα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα δώρων κατά 18,1%.