ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αλαλούμ» με τη χωριστή ανακεφαλαιοποίηση Εθνικής και Eurobank

«Αλαλούμ» με τη χωριστή ανακεφαλαιοποίηση Εθνικής και Eurobank

Συνεχίζονται οι διαδικασίες για την χωριστή ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας και της Εurobank, με τις διοικήσεις των δύο τραπεζών να συγκαλούν διοικητικά συμβούλια.

Σήμερα το απόγευμα στις 18.00 αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Η χθεσινή συνεδρίαση του διεκόπη προκειμένου τα μέλη του Δ.Σ. να έχουν πληρέστερη ενημέρωση.

Τη σύγκληση γενικής συνέλευσης την Τρίτη 30 Απριλίου στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη, με θέμα την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 5,8 δισ. ευρώ, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank, στη χθεσινή συνεδρίασή του.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, μέρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης δύναται να υλοποιηθεί με την έκδοση CoCos μειώνοντας ισόποσα το ποσό της αύξησης με κοινές μετοχές. Δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση με κοινές μετοχές θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι της τράπεζας καθώς και άλλοι ιδιώτες επενδυτές, ενώ το σύνολο του ποσού κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι ήδη εγγυημένο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχει ήδη προκαταβληθεί στην τράπεζα.

Η πρόσκληση της γενικής συνέλευσης καθώς και τα άλλα απαραίτητα συνοδευτικά κείμενα θα δημοσιοποιηθούν εντός των επομένων ημερών.

Χθες επικράτησε σύγχυση με δύο ανακοινώσεις που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών μέσα σε λίγες ώρες και αφορούσαν δημοσιεύματα τα οποία έκαναν λόγο για παρέμβαση της τρόικας για την συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank.

Το πρώτο δελτίο τύπου διέψευδε ότι υπήρχαν ενστάσεις των δανειστών για το «deal» των δύο τραπεζών.

Στην συνέχεια εκδόθηκε νεότερη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «Εκ παραδρομής, ανακοινώθηκε πριν λίγο από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, δελτίο Τύπου σχετικά με αλληλογραφία για τη συγχώνευση Εθνικής -Eurobank.