ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέλγιο: Για αμοιβές 3 ευρώ την ώρα καταγγέλλει τη Γερμανία

Βέλγιο: Για αμοιβές 3 ευρώ την ώρα καταγγέλλει τη Γερμανία

Για αθέμιτο ανταγωνισμό και «κοινωνικό dumping» κατηγορεί τη Γερμανία το Βέλγιο, σε μακροσκελή επιστολή που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Σε πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι αμείβονται με τρία ή τέσσερα ευρώ την ώρα, χωρίς ασφάλιση. Η πολιτική των «μίνι-θέσεων εργασίας» (mini jobs), που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια από το Βερολίνο, υπονομεύει τους κανόνες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλει το Βέλγιο.

Υπολογίζεται ότι 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες στη Γερμανία. Η πλειοψηφία τους είναι μετανάστες, κυρίως από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Αντιθέτως στο Βέλγιο οι χαμηλά αμειβόμενοι υπάλληλοι παίρνουν τουλάχιστον 12-13 ευρώ την ώρα και πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.

«Το Βέλγιο ζητά από την Κομισιόν να σταματήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών. Η Επιτροπή μπορεί να κάνει την Ευρώπη μια πιο κοινωνική ένωση», δήλωσε στο BBC η εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βελγίου, Ελς Μπρούγκεμαν.

Αντιρρήσεις στις γερμανικές πρακτικές «κοινωνικού dumping» έχουν προβάλει και επιχειρήσεις από τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Πάντως και στο εσωτερικό της Γερμανίας υπάρχει αντίλογος, κυρίως από το κόμμα της Αριστεράς. Από την πλευρά τους, το SPD και οι Πράσινοι ζητούν να υπάρξει και επίσημα θεσπισμένος κατώτατος μισθός.