ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΕΕΘ: 100 μικρές δόσεις για τα χρέη των μικρομεσαίων

ΟΕΕΘ: 100 μικρές δόσεις για τα χρέη των μικρομεσαίων

Υπόμνημα απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τον ασφαλιστικό φορέα Ο.Α.Ε.Ε.

Η Ομοσπονδία έχει προτείνει η ρύθμιση να είναι σε πολλές και μικρές δόσεις 100. Σκοπός της πρότασης αυτής είναι να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες, και βάσει της φοροδοτικής τους ικανότητας, να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τον ασφαλιστικό φορέα (ΟΑΕΕ), ώστε και η εφορία να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και οι Μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να επανενταχθούν στο ασφαλιστικό σύστημα πληρώνοντας κανονικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλη μείωση (γύρω στο 20%), καθώς και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Δυστυχώς όμως, όπως πληροφορηθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ρύθμιση σε συμφωνία με την Τρόικα κλείδωσε, τελικά, στις 48 ισόποσες δόσεις.

Το χειρότερο, δε, είναι ότι η ρύθμιση αυτή ισχύει μόνο για τα παλιά χρέη έως 31/12/2012. Οι οφειλέτες μετά την 1/1/2013 θα υπαχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων» αναφέρεται στο υπόμνημα της ΟΕΕΘ.

Η Ομοσπονδία εισηγείται:

1. Η ρύθμιση να γίνει σε 100 μικρές δόσεις.

2. Να περιλαμβάνονται, με ίδιο αριθμό δόσεων, και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2013 και όχι στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, όπως πληροφορούμαστε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

3. Να συμπεριληφθούν στη ρύθμιση οι επιχειρήσεις εκείνες και τα φυσικά πρόσωπα που είχαν μπει κατά το παρελθόν σε ρυθμίσεις αλλά στην πορεία, για σοβαρούς οικονομικούς λόγους, σταμάτησαν να πληρώνουν.

4. Το επιτόκιο για τις ρυθμίσεις να είναι πολύ χαμηλό.

5. Στις ρυθμίσεις να μην παρεμβάλλονται εμπόδια, εγγυήσεις κλπ. που θα αλλοιώνουν το περιεχόμενο της ρύθμισης που θα αποφασίσει το Υπουργείο.

«Εάν οι προτάσεις αυτές δεν γίνουν αποδεκτές, τότε πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει λύση στην καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Εάν οι προτάσεις αυτές, κε Υπουργέ, δεν γίνουν αποδεκτές, τότε φοβόμαστε ότι και η νέα ρύθμιση που επιχειρεί το Υπουργείο θα είναι αναποτελεσματική όπως και οι προηγούμενες» σημειώνεται στο υπόμνημα.