ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 12% προσαρμόζει η Εθνική τον στόχο για συμμετοχή ιδιωτών

Στο 12% προσαρμόζει η Εθνική τον στόχο για συμμετοχή ιδιωτών

Στο 12% αναπροσαρμόζει η Εθνική Τράπεζα, τον στόχο-όριο της συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του, αποφάσισε, να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση, την αναπροσαρμογή από το 10% στο 12% του στόχου-ορίου συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, από τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Τράπεζας να προχωρήσει στην αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που πρέπει να καλυφθεί σε μετρητά με δικαίωμα προτίμησης παλαιών Μετόχων, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον, και από Μετόχους και από μη Μετόχους, συμμετοχής στην προσπάθεια της Εθνικής για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης.

Για να καλυφθεί το ενδεχόμενο η ζήτηση να υπερβεί το προσδοκώμενο όριο του 10% που ως προς το ποσό ανέρχεται σε 975,6 εκατ. ευρώ, λόγω της πιθανής συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών, προτείνεται στην Γενική Συνέλευση, που θα συνέλθει τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου 2013, το δικαίωμα προτίμησης για την αύξηση σε μετρητά να ορισθεί μέχρι του ποσού των 1.171 εκατ. ευρώ, ήτοι σε ποσοστό 12 % της αύξησης.

Εφόσον αυτό επιτευχθεί, δηλαδή η ιδιωτική συμμετοχή ανέλθει στο 12%, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών (warrants) θα αντιστοιχούν σε 7,33 πρόσθετες κοινές μετοχές για κάθε μία μετοχή που θα μετέχει στην αύξηση. Ως γνωστόν με βάση το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, τα δικαιώματα μελλοντικής απόκτησης μετοχών (warrants) είναι 9. Με την απόφασή της η Τράπεζα αναθεώρησης προς τα πάνω του ορίου-στόχου του 10% συμμετοχής επενδυτών στην αύξηση σε 12% διασφαλίζει:

- το ενδεχόμενο συμμετοχής περισσότερων ιδιωτών Επενδυτών και
- ευχέρεια κατανομής σε περισσότερους ιδιώτες Μετόχους, σύμφωνα και με την πολιτική της για διεύρυνση της μετοχικής της βάσης.

Οι Μέτοχοι στην Εθνική Τράπεζα ανέρχονται σήμερα σε περίπου 250.000. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και περί τους 70.000 Μετόχους της Eurobank, που αντάλλαξαν τις μετοχές τους με μετοχές της Εθνικής, σημαντικός αριθμός των οποίων ήταν ήδη Μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας.
Πηγές της τράπεζας, διευκρινίζουν για μία ακόμα φορά ότι η Τράπεζα κατ' ουδένα τρόπο αναφέρεται καθώς επίσης και δεν σχολιάζει δημοσιεύματα, σχόλια, εκτιμήσεις για ενδιαφέρον συγκεκριμένων Μετόχων ή Επενδυτών συμμετοχής τους στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής.

Επισημαίνει μόνο ότι επιδιώκει να ενημερώσει Μετόχους και υποψήφιους Μετόχους για τη θέση της Τράπεζας στο πιστωτικό σύστημα και τις προοπτικές της. Η προσπάθεια αυτή θα ενταθεί μετά την έκδοση του Ενημερωτικού Δελτίου, που θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την αύξηση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τους Νόμους.