ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανός οικονομολόγος: Να βγουν από το ευρώ Ελλάδα-Κύπρος

Γερμανός οικονομολόγος: Να βγουν από το ευρώ Ελλάδα-Κύπρος

Για προσωρινή έξοδο χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος από την Ευρωζώνη και δημιουργία νομισματικής ένωσης των ισχυρών έκανε λόγο ο Γερμανός οικονομολόγος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα.

Μιλώντας στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ο κ. Ζιν ισχυρίστηκε ότι μία ενδεχόμενη έξοδος της Κύπρου «δεν θα είχε κάποια δραματική συνέπεια», ενώ επανέλαβε ότι μια προσωρινή έξοδος χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση του κοινού νομίσματος.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το νεοσύστατο ευρωσκεπτικιστικό γερμανικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), ο Γερμανός καθηγητής μίλησε για «λογικά επιχειρήματα», ενώ δήλωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα ως οικονομολόγο τον επικεφαλής του, Μπέρντ Λούκε.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο ίδιος εξακολουθεί να δίνει μια ευκαιρία στο ευρώ, αλλά ως νόμισμα των ισχυρών της Ευρώπης. «Αξίζει να υπερασπιστούμε το ευρώ. Αλλά θεωρώ μεγάλο σφάλμα να κρατάμε πάση θυσία στο ευρώ τις αδύναμες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Κατ' αυτόν τον τρόπο δεν βοηθάμε τις χώρες αυτές και μειώνουμε τις πιθανότητες επιβίωσης του ευρώ», ανέφερε.

Ερωτώμενος πάντως για το μοντέλο που επιλέχθηκε για τη διάσωση της Κύπρου, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημείο καμπής και συμπλήρωσε ότι στο εξής, εφόσον μια τράπεζα χρεοκοπεί, το κόστος θα πρέπει να το επωμίζεται η ίδια η τράπεζα και οι καταθέτες.

Στο μεταξύ, σε άλλο άρθρο του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», ο κ. Ζιν υποστηρίζει ότι η διάσωση της Κύπρου θα κοστίσει πολύ περισσότερο από ό,τι υπολογίζεται από τους ειδικούς και θα φτάσει στα επίπεδα της ελληνικής διάσωσης.