ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τουρκία προχωρά σε δεύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

Η Τουρκία προχωρά σε δεύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

Η Άγκυρα θα ανακοινώσει ως το σαββατοκύριακο ποια κοινοπραξία θα αναλάβει να κατασκευάσει το δεύτερο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό της εργοστάσιο, ένα έργο το οποίο αναμένεται να κοστίσει περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ.


«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία για την κατασκευή του δεύτερου ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου. Η Κίνα και η Ιαπωνία είναι οι επικρατέστεροι» ανάδοχοι του έργου, είπε ο Γιλντίζ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν αναφέρει τον Μάρτιο ότι στις αρχές του Μαΐου πρόκειται να υπογραφεί μια συμφωνία για την κατασκευή ενός εργοστασίου με τέσσερις αντιδραστήρες και συνολική παραγωγική δυνατότητα περίπου 4,5 μεγαβάτ στη Σινώπη, στον Εύξεινο Πόντο. Η κατασκευή του αναμένεται να αρχίσει το 2017.

Η Τουρκία συνήψε το 2010 συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία Rosatom για την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου. Η Rosatom πρόκειται να αρχίσει την κατασκευή του περί τα μέσα του 2015 και αναμένει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να αρχίσει το 2019, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τον Φεβρουάριο.

Για το δεύτερο πυρηνικό σταθμό αναμένεται να επιλέξει μια ιαπωνική κοινοπραξία με επικεφαλής την Mitsubishi Heavy Industries Ltd, στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Itochu Corp και η γαλλική GDF Suez, για την κατασκευή του εργοστασίου, που προβλέπεται ότι θα έχει παραγωγική ικανότητα 4.500 - 5.000 μεγαβάτ, σύμφωνα με τουρκικές κυβερνητικές πηγές.