ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση εσόδων κατά 53 εκατ. ευρώ το χρόνο φέρνει η μείωση του ΦΠΑ

Αύξηση εσόδων κατά 53 εκατ. ευρώ το χρόνο φέρνει η μείωση του ΦΠΑ

Αύξηση κατά 53 εκατ. ευρώ το 2014 προβλέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι θα είναι το άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, εάν ο συντελεστής του ΦΠΑ στην εστίαση μειωθεί από το 23% που είναι σήμερα στο 13%. Η σχετική έκθεση έχει παραδοθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και βρίσκεται στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα εφημερίδας, τα αποτέλεσματα για τα δημόσια έσοδα, τα ασφαλιστικά Ταμεία και για την απασχόληση θα είναι πολλαπλασιαστικά, καθώς τυχόν μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ θα φέρει αύξηση του τζίρου κατά δύο δισ. ευρώ στον κλάδο της εστίασης τη διετία 2013-2014.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο ΦΠΑ διατηρηθεί στο 23% το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα προκύψει είναι το εξής: To 2013 τα επιπλέον έσοδα που θα εισπράξει το κράτος θα ανέλθουν σε 19 εκατ. ευρώ και το 2014 σε 70 εκατ. ευρώ.

Στον κλάδο της εστίασης έχουν βάλει "λουκέτο" λόγω της ύφεσης, σε συνδυασμό με την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στο 23%, πάνω από 4.000 επιχειρήσεις και υπολογίζεται ότι έχουν χαθεί πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, από την ελληνική αγορά έχουν αποχωρήσει και γνωστές ξένες αλυσίδες ή έχουν περιορίσει το δίκτυο των καταστημάτων τους. Το κρίσιμο, βεβαίως, στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η φοροδιαφυγή στον κλάδο, ανεξαρτήτως του συντελεστή ΦΠΑ που θα ισχύσει.