ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η μείωση της ανεργίας κλειδί για την ανάκαμψη της χώρας

Η μείωση της ανεργίας κλειδί για την ανάκαμψη της χώρας

Μπορεί να πανηγυρίζουν στο Υπ. Οικονομικών ωστόσο τα στοιχεία άλλα δείχνουν

Κλίμα ευφορίας επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Οικονομικών, εξ' αιτίας των θετικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία που εμφανίζονται σε εκθέσεις οικονομικών φορέων.

Αυτό που άπαντες οι οικονομολόγοι επισημαίνουν, είναι πως δεν πρόκειται να βελτιωθεί η καθημερινότητα του πολίτη αλλά και τα δημοσιονομικά στοιχεία, αν δεν υπάρξει πραγματική επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση της ρευστότητας και αύξηση των θέσεων εργασίας, προκειμένου να εισρεύσουν και χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό, πως με ανεργία 27%, αυξήθηκε η κρατική χορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία από 10.1 δισ. ευρώ το 2010, στα 14.5 δισ. ευρώ για το 2012 και 12.6 δισ. μέχρι τώρα για το 2013, γεγονός που αντανακλά τη δραματική συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τα μεγάλα νούμερα εργαζομένων που αιτούνται σύνταξη.

Το ασφαλιστικό σύστημα λοιπόν, συνεχίζει να κινείται επί ξηρού ακμής, με μοναδική του ελπίδα να αποδώσουν το συντομότερο οι προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομίας μέσω επενδύσεων, χρηματοδοτήσεων ΕΣΠΑ και η επανέναρξη των μεγάλων έργων. Σε διαφορετική περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές φουρτούνες στο τέλος του έτους.