ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηράκλειο: Διεθνές βραβείο στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας

Ηράκλειο: Διεθνές βραβείο στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας

Διεθνές βραβείο στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας απέσπασε ο δήμος Μαλεβιζίου, στο διεθνές συνέδριο του προγράμματος «MEDEEA-Υλοποίηση Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου σε Μεσογειακές Περιοχές» που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο.

Στο συνέδριο, έγιναν οι βραβεύσεις σχεδίων, μεταξύ των οποίων και οι δράσεις του δήμου Μαλεβιζίου, με κορυφαία την ένταξη του χωριού Κεραμούτσι στο πρόγραμμα των «Πράσινων Χωριών».

Σύμφωνα με τον δήμο Μαλεβιζίου, πρόκειται για μία σημαντική επιτυχία, αφού το Κεραμούτσι είναι ένα από τα έξι χωριά της Ελλάδας στα οποία θα γίνουν οικολογικές παρεμβάσεις σε ιδιωτικά ακίνητα, που σχεδόν θα μηδενίσουν το ενεργειακό τους ισοζύγιο.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να επιβραβεύσει περιβαλλοντικά φιλικές πολιτικές 320 δήμων επτά χωρών (Ισπανίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας, Κύπρου και Ελλάδας), αλλά και να χαράξει τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής έως το 2020, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου «Σύμφωνο των Δημάρχων» για την κλιματική αλλαγή.

«Μας χαροποιεί κάθε διάκριση για το Μαλεβίζι, πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από έναν διεθνή φορέα και διαφημίζει τον τόπο μας σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο δήμαρχος Κώστας Μαμουλάκης και τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή της θητείας μας, πριν καν μπούμε στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου, όλος ο σχεδιασμός μας είχε ως βασικό κινητήριο μοχλό την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του δήμου. Πρώτιστο μέλημα ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου Μαλεβιζίου, ήταν και παραμένει η στροφή του δήμου μας σε μία πορεία πράσινης ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον κ. Μαμουλάκη, ο δήμος Μαλεβιζίου ήταν ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που αιτήθηκε άδεια παραγωγής ηλεκτρισμού από υβριδικό σταθμό παραγωγής ενέργειας. Ηλεκτρισμό καθαρό και «πράσινο», ο οποίος, όπως ανέφερε, θα παράγεται από τον κρητικό αέρα και την κρητική θάλασσα για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του τόπου.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Δρομολογήσαμε την αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού ποταμού και χρησιμοποιώντας ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα στις τεχνολογίες αφαλάτωσης και επεξεργασίας, θα μπορούμε σύντομα να παρέχουμε νερό άριστης ποιότητας, ενώ ακόμη θα προστατεύσουμε και τον εύθραυστο υδροφόρο ορίζοντα».

Επίσης, ο κ. Μαμουλάκης επισήμανε ότι στον τομέα της εξοικονόμησης και προστασίας των υδάτινων πόρων, στον δήμο Μαλεβιζίου είναι υπό κατασκευή ένα πρωτοπόρο σύστημα για τα δεδομένα της Κρήτης. Πρόκειται για ένα σύστημα αυτόματου τηλεχειρισμού και τηλεπαρακολούθησης του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης, το οποίο θα επιτρέπει στον δήμο να μειώσει στο ελάχιστο τις διαρροές και την άσκοπη σπατάλη του πλέον πολύτιμου αγαθού, του νερού.

Τέλος, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου σημείωσε: «Έχουμε επιλεγεί ως ένας από τους έξι δήμους όλης της Ελλάδας, για να υλοποιήσουμε το καινοτόμο έργο των «Πράσινων Χωριών. Ένα έργο που στον δήμο μας θα μεταμορφώσει το χωριό Κεραμούτσι κάνοντάς το ένα χωριό υπόδειγμα για πράσινη και ενεργειακά ορθολογιστική ανάπτυξη».