ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Εντός στόχων οι δαπάνες στα περισσότερα υπουργεία

ΥΠΟΙΚ: Εντός στόχων οι δαπάνες στα περισσότερα υπουργεία

Εντός στόχων κινήθηκαν οι δαπάνες στα περισσότερα υπουργεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία παρακολούθηση των στοιχείων εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει τη δημοσιοποίηση σε τριμηνιαία βάση των αποτελεσμάτων της παρακολούθησης επίτευξης των στόχων της εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλιστούν η έγκυρη πληροφόρηση και η διαφάνεια στην πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, γίνεται λόγος «για μια σημαντική θεσμική πρωτοβουλία στο πεδίο της αυστηρής παρακολούθησης, του ελέγχου και της αξιολόγησης των δημοσίων οικονομικών, η οποία θα επιτρέψει την εδραίωση και διασφάλιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας».

Σε εφαρμογή των ανωτέρω, για το πρώτο τρίμηνο του 2013, παρατηρείται ότι οι πραγματοποιήσεις, όπως προκύπτουν από τις δαπάνες και τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων, είναι χαμηλότερες συγκρινόμενες με το στόχο κατά 1,3 δισ. ευρώ ή κατά περίπου 10%.

Ειδικότερα, οι περισσότεροι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης κινήθηκαν χαμηλότερα από τους επιμέρους στόχους που έχουν τεθεί και οι θετικές αποκλίσεις κυμαίνονται μεταξύ 1% και 67,4%, ενώ αρνητικές αποκλίσεις εντοπίζονται σε περιπτώσεις τριών υπουργείων για μεμονωμένους, συγκυριακούς, αλλά και λογιστικούς λόγους που δεν έχουν χαρακτηριστικά διατηρησιμότητας.

«Η προσπάθεια για την εδραίωση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης συνεχίζεται σταθερά, ενδυναμώνοντας και εμπλουτίζοντας το θεσμικό πλαίσιο άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής με νέα εργαλεία και πρακτικές που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητά της», επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.

Ροή Ειδήσεων