ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σλοβενία: Συμφωνία για τον «χρυσό» δημοσιονομικό κανόνα

Σλοβενία: Συμφωνία για τον «χρυσό» δημοσιονομικό κανόνα

Σε συμφωνία για την εφαρμογή του «χρυσού» δημοσιονομικού κανόνα από το 2015 κατέληξαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Σλοβενία, δίνοντας τέλος στο αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει τα κόμματα αναφορικά με τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η συμφωνία επήλθε έπειτα από την υπαναχώρηση της πρωθυπουργού Αλένκα Μπράτουσεκ και την αποδοχή της θέσης των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, βάσει της οποίας ο «χρυσός» κανόνας μπορεί να ισχύσει το 2015. Η Μπράτουσεκ υποστήριζε πως το 2015 δεν είναι ρεαλιστικός στόχος, δεδομένης της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών μεγεθών, και αντιπρότεινε το 2017.

Ωστόσο, το κόμμα της Μπράτουσεκ «Θετική Σλοβενία» (PS) φαίνεται πως έχει πείσει τα άλλα κόμματα ότι η εφαρμογή του εκτελεστικού νόμου που απαιτείται για μια τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος, θα πρέπει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να επιτρέπει τη σταδιακή εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών.

Σε «αντάλλαγμα» για την αλλαγή στάσης της Μπράτουσεκ σε σχέση με το έτος εφαρμογής του «χρυσού» δημοσιονομικού κανόνα, η αντιπολίτευση συμφώνησε να ψηφίσει υπέρ αυστηρότερων κανόνων δημοψηφίσματος, που αναμένεται να επικυρωθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.

Ο «χρυσός» δημοσιονομικός κανόνας και οι αλλαγές στους κανόνες του δημοψηφίσματος θα τεθούν σήμερα σε ψηφοφορία - υπό τη μορφή τροπολογιών στο Σύνταγμα - στην Εθνική Συνέλευση.