ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η Εθνική θα διευρύνει τις δυνατότητες στην εξέλιξη της οικονομίας»

«Η Εθνική θα διευρύνει τις δυνατότητες στην εξέλιξη της οικονομίας»

«H παρούσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, όπως και για τις άλλες συστημικές τράπεζες, είναι διαφορετική έναντι των άλλων αυξήσεων στο παρελθόν», αναφέρει σε επιστολή προς τους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Τουρκολιάς.

«Οι τράπεζες καλούνται να εξασφαλίσουν, μέσω συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και μόνο, τουλάχιστον το 10% του ποσού της ανακεφαλαιοποίησης που τους αντιστοιχεί. Και αυτό επιδιώκουμε όλοι μαζί: Διοίκηση, Εργαζόμενοι στον Όμιλο και Μέτοχοι (όπως εκφράστηκε η βούληση τους και στις συνελεύσεις μας) με την κοινωνία να συμπαραστέκεται ενεργά, όπως αποτυπώθηκε με ποικίλες δημόσιες και μη παρεμβάσεις.

Αυτή η επιδίωξη αποσκοπεί, συνοπτικά, στο να εξασφαλιστεί, ο διαχρονικά και επί 171 χρόνια θεσμικός και αποφασιστικός ρόλος της Εθνικής Τράπεζας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην πρόοδο και την ευημερία των Ελλήνων εντός και εκτός Ελλάδος. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της κεφαλαιακής της ενίσχυσης, η Εθνική Τράπεζα θα διευρύνει τις δυνατότητες που έχει να συμβάλλει στην εξέλιξη της εθνικής οικονομίας, τόσο στο περιβάλλον της χώρα μας όσο και στην ευρύτερη περιφερειακή αγορά, στην οποία είναι επιτυχώς τοποθετημένη», αναφέρει ο κ.Τουρκολιάς.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και εν γένει η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με δεδομένα τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία δικαιώματα για τους συμμετέχοντες επενδυτές του ιδιωτικού τομέα στην περίπτωση αυτή, είναι δυνατό, συνεκτιμώμενης και της πιθανούς ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας, να συμβάλλουν εν μέρει στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων της ύφεσης και της εν γένει οικονομικής κατάστασης της χώρα μας τα τελευταία χρόνια, που ως γνωστόν επηρέασε και την οικονομική θέση των μετόχων.

Πρέπει, ωστόσο, να επαναλάβω ότι η απόφασης είναι δική σας και πρέπει να ληφθεί μόνον μετά την συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων και κατόπιν μελέτης του εγκεκριμένου Ενημερωτικού δελτίου. Η Τράπεζα συλλογικά, συνειδητά και υπεύθυνα σχεδιάζει το αύριο», αναφέρει ο κ.Τουρκολιάς, στην επιστολή του προς τους μετόχους. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ξεκίνησε στις 30 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 13 Ιουνίου 2013.