ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το σχέδιο Στουρνάρα για τη φορολόγηση των ακινήτων

Το σχέδιο Στουρνάρα για τη φορολόγηση των ακινήτων

Με στόχο τη συλλογή αρκετών εσόδων από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων και πολλά από τους λίγους έχοντες, σχεδιάζει τον νέο φόρο ακινήτων για το 2014, το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιό του παρουσίασε στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, δεν στηρίζεται στις εξαιρέσεις, αλλά προβλέπει πολύ χαμηλό φόρο για όλα τα ακίνητα και επιβάρυνση των πιο προνομιούχων ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαγγελματίες αγρότες θα πληρώνουν έτσι και εκείνοι φόρο, προσαρμοσμένο ως λιγότερο από 1 τοις χιλίοις της αξίας των εκτάσεων που καλλιεργούν. Συγκεκριμένα θα πληρώνουν Ενιαίο Φόρο 1 ευρώ ανά στρέμμα, π.χ. 50 ευρώ για 50 στρέμματα γης το έτος.

Ωστόσο, το ποσό θα κλιμακώνεται και θα προσαυξάνεται με βάση 33 κριτήρια υπολογισμού της αξίας του, όπως είναι η γεωγραφική θέση, το αν είναι χέρσο, καλλιεργούμενο ή μισθωμένο, η απόσταση από τη θάλασσα, ενώ θα εκτινάσσεται «στα ύψη» για όσα αγροτεμάχια έχουν οικοπεδική αξία.

Ανάλογη «κλιμάκωση» θα προβλέπεται και για τα αστικά ακίνητα. Ο φόρος θα επιβάλλεται από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό για κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, αλλά θα αυξάνεται κατά 1 ή 2 ευρώ με βάση δεκάδες κριτήρια όπως π.χ. η εμπορική αξία, ο όροφος, η οδός, το οικοδομικό τετράγωνο, αν βλέπει θάλασσα κλπ. Έτσι για ένα σπίτι 80 τμ (μαζί με βοηθητικούς χώρους κλπ) ο φόρος θεωρητικά ξεκινά από 80 ευρώ αλλά πρακτικά και για την πλειοψηφία η μέση τιμή, υπολογίζεται να κυμαίνεται από 160-320 ευρώ.