ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύγκρουση ΔΝΤ – Βερολίνου για την Ελλάδα

Σύγκρουση ΔΝΤ – Βερολίνου για την Ελλάδα

Λάθος το πρόγραμμα του 2010 για την Ελλάδα λέει το ΔΝΤ -Οργή σε Βερολίνο και Κομισιόν για την έκθεση του Ταμείου

Η έκθεση του ΔΝΤ πυροδότησε την υποβόσκουσα ένταση και διαφορετική προσέγγιση του ελληνικού προβλήματος ανάμεσα στο Ταμείο και την Κομισιόν και τη Γερμανία που το επέβαλε.

Το ΔΝΤ, στην έκθεσή του, θεωρεί αποτυχημένο το πρώτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2012.

Εκτιμά ότι εκτίναξε την ύφεση σε δυσθεώρητα ύψη, αύξησε και την ανεργία και το δημόσιο χρέος.

Αυτό όμως που ενοχλεί τους Γερμανούς είναι η εκτίμηση ότι θα έπρεπε να είχε γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από το 2010, κάτι που πεισματικά αρνιόταν τότε η κ. Μέρκελ για να οδηγηθούμε μετά σε δύο «κουρέματα», τα οποία δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικά και επαρκή με αποτέλεσμα να θεωρείται επιβεβλημένο και τρίτο, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η ενόχληση των Γερμανών δεν οφείλεται μόνο στις επικείμενες εκλογές στη χώρα και στον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει στους Γερμανούς ψηφοφόρους ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά στην παραδοχή ότι η Ευρώπη ουσιαστικά «θυσίασε» την Ελλάδα και την οδήγησε σε ακόμα πιο δυσχερή θέση από αυτήν που ήταν στις αρχές του 2010.

Παράλληλα φοβούνται ότι θα υπάρξει αντίκτυπος και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το δημόσιο χρέος τους.

Για να αποτρέψουν πιθανές αντιδράσεις, «σήκωσαν» το γάντι και επέβαλαν στον Όλι Ρεν , μέσω του εκπροσώπου του, να εκφράσει τη διαφωνία της Κομισιόν με τις εκτιμήσεις του Ταμείου.

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ετοιμάζεται έκθεση της Κομισιόν που θα αναφέρεται σε λάθος εισηγήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ως μία κίνηση αντιπερισπασμού.