ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SZ: Αντιπαραθέσεις με φόντο το ευρώ

SZ: Αντιπαραθέσεις με φόντο το ευρώ

Με αφορμή την εξέταση των προσφυγών που ασκήθηκαν κατά των αποφάσεων της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, που ξεκινά την Τρίτη στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου βάζει στο μικροσκόπιό της τις πολιτικές διάσωσης του ευρώ.

«Ζυγίζοντας» τα οφέλη και τα βάρη που απορρέουν από το κοινό νόμισμα, η εφημερίδα σχολιάζει: «Σχεδόν κάθε συζήτηση καταλήγει κάποια στιγμή στο ερώτημα, αν η υιοθέτηση του ευρώ ήταν ορθή ή λανθασμένη. (…) Μπορεί κανείς με βάσιμα επιχειρήματα να διαπιστώσει ότι το όλο εγχείρημα ήταν από σημερινή σκοπιά ένα λάθος. Προφανέστατα συγκεντρώθηκαν υπό τη σκέπη ενός κοινού νομίσματος εντελώς διαφορετικά κράτη, χωρίς να είναι ώριμα γι΄αυτό».

Σχολιάζοντας τις φωνές για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα, που ακούγονται στο μεταξύ και στη Γερμανία, η SZ εκτιμά: «Το να θαφτεί το πρότζεκτ του αιώνα ‘ευρώ’, κρύβει πολιτικούς κινδύνους που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς. Σε όποιον επιθυμεί κάτι τέτοιο, μπορεί να πει κανείς ότι έχει πολύ θάρρος. Σε όποιον, όμως, δεν θέλει να ακολουθήσει αυτόν το δρόμο ανοίγονται τρεις επιλογές: 1. Συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης 2. Συνέχιση αλλά με μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση ενός ευρωπαϊκού ‘πτωχευτικού δικαίου’ για τα κράτη, μίας τραπεζικής ένωσης και ενός συμφώνου εξόφλησης χρέους 3. Ουσιαστική διόρθωση της πορείας που ακολουθήθηκε ως τώρα».

ΠΗΓΗ DW