ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Mε την ανακεφαλαιοποίηση διαφυλάχθηκε η σταθερότητα των τραπεζών»

«Mε την ανακεφαλαιοποίηση διαφυλάχθηκε η σταθερότητα των τραπεζών»

Mε τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης τραπεζών διαφυλάχθηκε η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπό πρωτοφανώς δυσχερείς συνθήκες και προστατεύθηκαν πλήρως οι καταθέσεις, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος απευθύνοντας χαιρετισμό σε Ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών με θέμα: «Η θεσμική θέση και λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος στα πλαίσια της Ελληνικής Πολιτείας και του Ευρωσυστήματος».

Ο ίδιος εξήρε την ανεξαρτησία της ΤτΕ η οποία αποτελεί όπως είπε θεμελιώδες στοιχείο της λειτουργίας της. Όπως ανέφερε ως μέλος του Ευρωσυστήματος, η Τράπεζα μετέχει της ανεξαρτησίας του, που κατοχυρώνεται από το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά και από το εθνικό δίκαιο, και δη το Καταστατικό της Τράπεζας, καθιερώνεται η ανεξαρτησία της και σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητές της εντός της ελληνικής έννομης τάξης.

Το στοιχείο αυτό διασφαλίζει επίσης ότι η τραπεζική και ασφαλιστική εποπτεία ασκούνται χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Θα μπορούσε επεσήμανε ο διοικητής της ΤτΕ να λεχθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αποτέλεσε την πρώτη ανεξάρτητη αρχή, ήδη πριν διαδοθούν και συζητηθούν ευρέως οι ανεξάρτητες αρχές, που έχουν στο μεταξύ πολλαπλασιαστεί. Τέλος, αναφέρθηκε στο ρόλο της ΤτΕ ως δυνάμει συμβούλου της Κυβέρνησης σε θέματα οικονομικής πολιτικής και ως πηγή ενημέρωσης για την κοινωνία.