ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Αύξηση των καταθέσεων αλλά μείωση των χορηγήσεων τον Μάιο

ΤτΕ: Αύξηση των καταθέσεων αλλά μείωση των χορηγήσεων τον Μάιο

Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Μάιο η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας από τις τράπεζες, παρά την αύξηση των καταθέσεων που παρατηρήθηκε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ στις τράπεζες επέστρεψαν τον μήνα αυτό καταθέσεις περίπου 1 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό υπόλοιπο τους να αυξηθεί στα 163,4 δισ. ευρώ από 162,3 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.

Ωστόσο οι χορηγήσεις μειώθηκαν τον μήνα αυτό κατά 3,7% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες να περιοριστεί στα 224,16 δισ. ευρώ έναντι 242 δισ. ευρώ που ήταν τον Μάιο του 2012. Στις επιχειρήσεις η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση (από μείωση 3,4% που είχε παρατηρηθεί τον Απρίλιο). Έτσι η συνολική οφειλή των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες διαμορφώθηκε στο τέλος Μαΐου στα 107 δισ. ευρώ από 116 δισ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Μεγαλύτερη μείωση κατά 10,3% παρουσίασαν οι χορηγήσεις προς τις ασφαλιστικές εταιρίες, κατά 6,5% οι χορηγήσεις προς εμπόριο και κατά 9,9% προς τη ναυτιλία. Αντιθέτως αύξηση κατά 2,4% παρατηρήθηκε στις χορηγήσεις στον τομέα ηλεκτρισμού και ύδρευσης.

Στα νοικοκυριά οι χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων κατέγραψαν μείωση κατά 3,8% με το συνολικό τους χρέος να υποχωρεί πλέον στα 103,4 δισ. ευρώ από 110,8 δισ. ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Στα στεγαστικά παρατηρήθηκε μείωση των χορηγήσεων κατά 3,1%, ενώ στα καταναλωτικά έφθασε το 5,7%.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ