ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σταγόνα στον ωκεανό τα 6 δισεκατομμύρια» για την ανεργία στην ΕΕ

«Σταγόνα στον ωκεανό τα 6 δισεκατομμύρια» για την ανεργία στην ΕΕ

Δεν επαρκούν τα 6 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η ΕΕ για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, εκτιμά ο κορυφαίος γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ.

Με ένα πρόγραμμα ύψους 6 δισ. ευρώ η ΕΕ φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την νεανική ανεργία κυρίως στις χώρες της κρίσης. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει σήμερα τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Οι «27» φιλοδοξούν με το πρόγραμμα αυτό να αμβλύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, ωστόσο ο γερμανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ δεν θεωρεί επαρκείς τους πόρους του προγράμματος. «Από τη δική μου οπτική γωνία, τα 6 δισ. είναι σταγόνα στον ωκεανό. Και αυτά τα χρήματα θα διανεμηθούν σε 28 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι είναι ελάχιστον το μερίδιο που αντιστοιχεί σε κάθε χώρα. Με λίγα λόγια είναι πολύ λίγα αυτά που μπορούν να επιτευχθούν για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά εκατομμύρια νέους ανθρώπους», εκτιμά το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η ύφεση συνεχίζεται και πλήττει περισσότερο τις χώρες της νότιας Ευρώπης»

Αύξηση των πόρων στα 20 δισ. ευρώ προτείνει ο Φρ. Ολάντ Αύξηση των πόρων στα 20 δισ. ευρώ προτείνει ο Φρ. Ολάντ. Αλλά και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θεωρεί ελάχιστους τους πόρους που θα διαθέσει η ΕΕ για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και προτείνει την αύξηση των προς διάθεση κεφαλαίων στα 20 δισ. ευρώ. «Σε κάθε περίπτωση το ποσό αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην επίτευξη περισσότερων στόχων. Ωστόσο συνολικά θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η νεανική ανεργία είναι το σύμπτωμα μιας βαθιάς κρίσης στην ευρωζώνη. Το θεμελιώδες πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η ευρωζώνη βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σε ύφεση. Η ύφεση αυτή συνεχίζεται και πλήττει περισσότερο τις χώρες της νότιας Ευρώπης», υποστηρίζει ο Πέτερ Μπόφινγκερ.

«Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής»

Υπό την έννοια αυτή, ζητούμενο δεν είναι η θεραπεία των συμπτωμάτων αλλά της ασθένειας. Και όπως διευκρινίζει ο κορυφαίος γερμανός οικονομολόγος «θα πρέπει να ακολουθηθεί μια οικονομική πολιτική στην ευρωζώνη που θα σταματήσει την ύφεση και θα δημιουργήσει ανάπτυξη. Μόνον έτσι, τονίζει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, θα δημιουργηθεί ανάπτυξη. Υπό την έννοια αυτή τα 20 δισ. ευρώ, που προτείνει ο Φρανσουά Ολάντ, δεν θα καταπολεμήσουν πραγματικά την ανεργία, εκτιμά ο γερμανός καθηγητής. «Χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής, μια μακροοικονομική πολιτική που θα δίνει ώθηση στην ανάπτυξη», λέει χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στην ανάγκη να εγκαταλειφθεί η εμμονή στην λιτότητα και στο γεγονός ότι στο μεταξύ η ύφεση πλήττει όχι μόνο την περιφέρεια αλλά ακόμη και τη Γαλλία.

πηγη DW