ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tα παίρνει πίσω το υπουργείο Οικονομικών για το φορολογικό

Tα παίρνει πίσω το υπουργείο Οικονομικών για το φορολογικό

Πίσω φαίνεται πως παίρνει το υπουργείο Οικονομικών κάποιες από τις διατάξεις που ανακοίνωσε και οι οποίες θα συμπεριληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να διατηρήσει τον συντελεστή προκαταβολής φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες) στο 55%.

Εκτός από αυτό το υπουργείο προσανατολίζεται και στην διατήρηση της έκπτωσης 1,5% στην μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς. Τα μέτρα που επανεξετάζονται περιλαμβάνουν και τα τεκμήρια. Η προκαταβολή του φόρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τις μεγάλες (Α. Ε., τράπεζες κ.τλ.), όπως έγινε στην περίπτωση της φορολογίας (26% για κέρδη έως 50.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα κέρδη), προκάλεσε έκρηξη αντιδράσεων από φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίοι τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι αυτό θα αποτελέσει το τελειωτικό κτύπημα στη ρευστότητα των μικρών εταιρειών.

Η κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% αλλά και ο μη υπολογισμός της έκπτωσης φόρου θα επέφερε νέο «κούρεμα» στις μηνιαίες αποδοχές των μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίες έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές. Έτσι φαίνεται ότι τελικώς δεν θα καταργηθεί η έκπτωση 1,5% που ισχύει σήμερα κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις.

Η έκπτωση θα επανέλθει ενώ παράλληλα διορθώνεται η αρχική διάταξη αφού όπως έχει διατυπωθεί δεν λαμβάνονταν υπόψη κατά την παρακράτηση η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.