ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι δικαιούνται το οικογενειακό επίδομα

Ποιοι δικαιούνται το οικογενειακό επίδομα

Οι οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες αναμένεται να επωφεληθούν από τα νέα οικογενειακά επιδόματα, συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν φέτος μέσω του ΟΓΑ.

Η καταβολή του επιδόματος θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Πρόκειται για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων (από το πρώτο παιδί) και την πρόσθετη παροχή των 500 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και πάνω.

Την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων με θεωρητικό μόνο πλαφόν οικογενειακού εισοδήματος από κάθε πηγή έως τις 45.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος- αποκαλύπτει ο οδηγός υπολογισμού των επιδομάτων τον οποίο εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Με βάση τον οδηγό, περισσότερο κερδισμένοι είναι όσοι έχουν εισόδημα έως 13.000 ευρώ.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων που, σύμφωνα με τον νόμο, είναι 40 ευρώ τον μήνα και θα έπρεπε να καταβληθεί στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, δηλαδή τέλη Ιουνίου, με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και του ειδικού εντύπου Α21 στο TaxisNet, την κατάθεση δικαιολογητικών και τον τελικό έλεγχο των δικαιούχων- ενισχύει τις οικογένειες με τα χαμηλότερα εισοδήματα και τα περισσότερα παιδιά.

Αντίστοιχα, το ειδικό επίδομα των 500 ευρώ για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες (που, κανονικά, καταβάλλεται σε τρεις δόσεις) το χάνουν όσοι έχουν εισόδημα άνω των 45.000 ευρώ (ο νόμος προβλέπει προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για τις οικογένειες με 4 τέκνα και κατά 4.000 ευρώ για τις οικογένειες που έχουν άνω των 4 τέκνων), και στηρίζει οικογένειες με πολύ χαμηλότερο εισόδημα και πολλά παιδιά.

Ροή Ειδήσεων