ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης σε αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης σε αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη

Να κλείσει τρύπες στα έσοδα καλείται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που θα επιβληθεί από φέτος σε αυτοκίνητα, πισίνες και αεροσκάφη, αν και αρχικά ήταν προγραμματισμένο να ισχύσει από το 2014.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η είσπραξη 111 εκατ. ευρώ, ώστε να κλείσει τρύπες από την υποαπόδοση των εσόδων από άλλους τομείς όπως ο ΦΠΑ.

Μέλλει ωστόσο να διευκρινισθεί το από πότε θα ισχύσει ο νέος φόρος, από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, καθώς σύμφωνα με τα ισχύοντα ο φόρος βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενσωματώνεται στο εκκαθαριστικό και εξοφλείται όπως ο φόρος εισοδήματος.

Καθώς 700.000 φορολογούμενοι έχουν ήδη υποβάλει δηλώσεις και η εκκαθάριση τους έχει προχωρήσει, όσοι είναι υποκείμενοι στο φόρο ενδέχεται να λάβουν πρόσθετα εκκαθαριστικά μόνον για το φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα επιβληθεί στα ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω ανεξαρτήτως από το εάν αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να τα συντηρήσουν σήμερα.

Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κυβικά ο φόρος ανέρχεται στο 5% της αντικειμενικής δαπάνης (τεκμήριο διαβίωσης). Για τα αυτοκίνητα από 2.501 κυβικά και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του τεκμηρίου διαβίωσης. Ο νέος φόρος αφορά περίπου 120.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και το κράτος εκτιμά πως θα εισπράξει 70 εκατ. ευρώ περίπου.

Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης επιβάλλεται και στις πισίνες εσωτερικές και εξωτερικές με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης, αλλά και στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, όπου ξανά υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης. Ενδεικτικά για πισίνα 50 τ.μ. ο φόρος που θα προκύπτει είναι 1.600 ευρώ.