ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

L' Echo: Πλήρης δημοσιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων για διαφάνεια

L' Echo: Πλήρης δημοσιοποίηση των κρατικών ενισχύσεων για διαφάνεια

«Προς συνολική αποκάλυψη των κρατικών ενισχύσεων» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της βελγικής εφημερίδας L' Echo, στο οποίο αναφέρεται πως σύμφωνα με σχέδιο κανονισμού της ΕΕ, στο οποίο απέκτησε αποκλειστική πρόσβαση η εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί εφεξής την πλήρη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων που αφορούν την παροχή κρατικών ενισχύσεων, σε έναν ειδικό ιστότοπο.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η Επιτροπή θέλει να υποχρεώσει τα κράτη-μέλη να δημοσιεύουν όλα τα στοιχεία των κρατικών ενισχύσεων και επιχορηγήσεων που παρέχουν.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι όλα τα μέρη πρέπει να διαθέτουν τη δυνατότητα να ελέγχουν αν η παροχή ενίσχυσης είναι συμβατή με τους ισχύοντες κανόνες κάνοντας λόγο για «διαφάνεια». Ο νέος κανονισμός απαιτεί από κάθε κράτος-μέλος «να δημιουργήσει ένα ιστότοπο αφιερωμένο στις κρατικές ενισχύσεις».

Συγκεκριμένα, οι αρχές θα πρέπει να αναρτούν στον ιστότοπο τα ποσά των κρατικών ενισχύσεων, την επωνυμία και τα φορολογικά στοιχεία των εταιρειών που έχουν γίνει αποδέκτες κρατικής ενίσχυσης.

Το μέτρο αυτό καταγράφεται στο νέο «Γενικό Κανονισμό Απαλλαγής κατά Κατηγορία» της Επιτροπής, θα αποτελέσει το αντικείμενο διαβούλευσης το Σεπτέμβριο και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2014. Αφορά τα δυο τρίτα των κρατικών ενισχύσεων και επιχορηγήσεων εντός της ΕΕ (17 δισεκ. ευρώ το 2011), συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών ενισχύσεων, των ενισχύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της έρευνας, των εργαζόμενων σε μειονεκτική θέση και των δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.