ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΤΕ:Πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας από τον τουρισμό έως το 2020

ΣΕΤΕ:Πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας από τον τουρισμό έως το 2020

Την εκτίμηση ότι έως το 2020 η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα έχει δημιουργήσει συνολικά περισσότερες από 1.000.000 θέσεις κάνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κατά την σημερινή τους συνάντηση με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Γιώργος Βερνίκος και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας. Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ιωάννης Ρέτσος, ο ευρύτερος τομέας των τουριστικών υπηρεσιών προσφέρει 780.000 θέσεις εργασίας και αναμένει για φέτος 17 εκατομμύρια αφίξεις και έσοδα 11 δισ. ευρώ στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι μεταφορές και η κρουαζιέρα.

Με την αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης υπολογίζεται ότι έως το 2021 ο τζίρος θα φθάσει περί τα 50 δισ. ευρώ και θα δημιουργηθούν από 300.000 έως 320.000 επιπλέον, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Οι επιχειρηματίες στον τουρισμό δηλώνουν ότι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξεύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων ενώ σε ότι αφορά τη λειτουργία του προγράμματος «10.000 θέσεων εργασίας στον τουρισμό για νέους έως 29 ετών», εκφράζουν, «μετά τα πρώτα δείγματα γραφής», επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του.

Η υλοποίηση του προγράμματος, έχει ανατεθεί στο ΣΕΤΕ και την ΕΕΔΕ ενώ εποπτεύεται από το υπουργείο Εργασίας. Η τελική επιλογή των 10.000 δικαιούχων από τους 52.000 που είχαν υποβάλλει αίτηση, έγινε με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι, με βάση τις σπουδές τους, την ηλικία τους, την οικογενειακή τους κατάσταση, το εισόδημά τους όταν εργάζονταν, και το χρονικό διάστημα που είναι χωρίς δουλειά.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι νέοι που επελέγησαν, μετά από 80 ώρες κατάρτισης θα έπρεπε να προσληφθούν σε θέσεις μαθητείας από τουριστικές επιχειρήσεις. Έως σήμερα έχουν επιλεγεί, από τις επιχειρήσεις 1.200, έχουν απορριφθεί 250, ενώ ένα 20% έως 30% έχουν τυπικά κωλύματα, όπως μεγαλύτερη ηλικία από την προβλεπόμενη. Ακόμη, σε κατ' εξοχήν τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη, το Ιόνιο και το Νότιο Αιγαίο, στις οποίες οι επιχειρήσεις εκφράζουν ενδιαφέρον, έχουν γίνει πολύ λίγες αιτήσεις και σε ορισμένες περιοχές όπως η Ρόδος καμιά.

Τέλος κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συνδέσμου, οι υποψήφιοι για μαθητεία ζήτησαν να προσληφθούν μετά το καλοκαίρι. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ θα προτείνουν στο υπουργείο Εργασίας να αλλάξει η διαδικασία και να προηγείται η δέσμευση των επιχειρήσεων για τον αριθμό των εκπαιδευομένων που θέλουν να απορροφήσουν, ενώ η μοριοδότηση των υποψηφίων να γίνεται μετά τη διασύνδεση τους με τις επιχειρήσεις και τα Κέντρα Επαγγελματικής κατάρτισης.

Θα ζητήσουν επίσης, τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στη μοριοδότηση των ανέργων με στόχο να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας και να μην τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχία του προγράμματος με δεδομένο ότι ακολουθεί πρόγραμμα με ακόμη 40.000 θέσεις εργασίας στον τουρισμό.

«Είναι ανάγκη να συνδεθεί η επιστημονική κατάρτιση με την επιχειρηματικότητα» τονίζουν οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ. Σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις ο ΣΕΤΕ δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος στην αδήλωτη εργασία, αποδίδει ευθύνες στην πολιτεία υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό των ελέγχων δεν υπερβαίνει το 2% των επιχειρήσεων ενισχύοντας έτσι το αίσθημα ατιμωρησίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ανδρέα Ανδρεάδη, ο ΣΕΤΕ προτίθεται να δημιουργήσει δική του τηλεφωνική γραμμή που θα δέχεται καταγγελίες για αδήλωτη εργασία στο χώρο των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σχετικά με το πρόβλημα ότι αρκετές επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού, καθυστερούν να πληρώσουν τους εργαζόμενους, οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ ανέφεραν ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα ρευστότητας δεδομένου ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει κατά πολύ τις χορηγήσεις. Ανέφεραν επίσης ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι οι tours operators έχουν διακόψει τις προκαταβολές που έδιναν στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις για τον επόμενο χρόνο μετά το 2009 και εξαιτίας της έντονης διεθνούς φημολογίας για επιστροφή στη δραχμή.

Ο ΣΕΤΕ ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε και επισήμως στους κοινωνικούς εταίρους, υπέγραψε τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που πάντως δεν έχει πλέον υποχρεωτικό χαρακτήρα παρά μόνο για τις επιχειρήσεις μέλη των ενώσεων που έχουν υπογράψει, ενώ η Πανελλήνια Ένωση Ξενοδόχων υπέγραψε πέρυσι κλαδική σύμβαση με εισαγωγικούς μισθούς από 753,69 ευρώ έως 821,96 ευρώ.