ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Greenpeace: Να κλείσουν 5 γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί

Greenpeace: Να κλείσουν 5 γαλλικοί πυρηνικοί σταθμοί

Περίπου 20 ακτιβιστές της Greenpeace κατάφεραν να μπουν στον πυρηνικό σταθμό της Γαλλικής Ηλεκτρικής Εταιρείας (EDF), στο Τρικαστέν της νότιας Γαλλίας, για να καταδείξουν τα κενά στον τομέα της ασφάλειας.


Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι ακτιβιστές δεν κατάφεραν να περάσουν την περίμετρο ασφαλείας του πυρηνικού σταθμού, 12 εκ των οποίων συνελήφθησαν.

Οι ακτιβιστές ήταν χωρισμένοι σε τρεις ομάδες και σύμφωνα με εκπρόσωπο της Greenpeace εισήλθαν στον χώρο του σταθμού και άπλωσαν στο επίπεδο των αντιδραστήρων 1 και 3 πανό που έγραφε «Τρικαστέν: πυρηνικό δυστύχημα» και «Φρανσουά Ολάντ: ο πρόεδρος της καταστροφής».

Η εκπρόσωπος της εταιρείας καθώς και το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσαν ότι οι ακτιβιστές δεν κατόρθωσαν να διεισδύσουν σε «ευαίσθητους» χώρους του σταθμού, όπως η αίθουσα ελέγχου λειτουργίας.

«Πρόκειται για μία επικοινωνιακή ενέργεια, η οποία δεν έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η οικολογική οργάνωση ζητεί το κλείσιμο πέντε γαλλικών πυρηνικών σταθμών, ανάμεσά τους και του Τρικαστέν, καταγγέλλοντας κενά στον τομέα της ασφάλειας.